Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

БРОНХИТ

Бронхитът е възпалението на бронхите. Той бива остър и хроничен. Най-често острият е резултат на вирусна или бактериална инфекция - протича със силна кашлица, болки в гръдния кош, често с висока температура и влошено общо състояние. Картината е драматична, което налага търсене на медицинска помощ. Не излекуваният остър бронхит може да хронифицира. Кашлянето в три последователни месеца от годината, с отделяне или не на секрети, е характеристиката на хроничния бронхит съгласно СЗО. Последният може да бъде обструктивен, астматичен, алергичен. Единствено специалистът пулмолог (белодробен специалист), със съответни изследвания, може да определи вида на хроничния бронхит. Основното в лечението му е улесняване отделянето на натрупаните секрети в бронхите. Това предпазва бронхиалното дърво от бактериално инфектиране. Най-добрият втечнител на бронхиалните секрети е водата. Ето защо на болните с хроничен бронхит се препоръчва пиенето на голямо количество течности. Най-добър очистващ ефект на втечнените секрети в бронхите имат приготвените сиропи (микстури), в чийто състав влизат извлеци от ружа или иглика. Към тях се добавят натриев бензоат, тиокол, анасонова течност, сироп от мащерка. Ружата и игликата стимулират ресничестия епител на бронхите, който е отговорен за елиминацията на бронхиалните секрети. Тиоколът допълнително втечнява гъстите, вискозни секрети. Натриевият бензоат и анасоновата течност се излъчват от белодробната лигавица и действат антимикробно. Сиропът от мащерка отхрачва и дизенфикцира. Приготвените отхрачващи сиропи превъзхождат по лечебен ефект всички готови. Този факт е потвърден от практиката. Буди недоумение фактът, защо приготвящите се сиропи не се предписват, въпреки че има аптеки, които могат да ги изготвят. Ако съставите им са забравени, клиничните фармацевти ги помнят и могат да бъдат на помощ на нуждаещите се пациенти.
При наличие на бронхоспазъм, отхрачващите микстури се прилагат половин до един час след употребата на бронхдилататор (разширител на бронхите). Това положение, обаче, не винаги се спазва.
Антибиотици се назначават само при влошено общо състояние по преценка на белодробен специалист. Предпочитат се новите генерации на широкоспектърните пеницилини, цефалоспорини и макролиди. Задължително е включването и на имуномодулатори за дихателните пътища. Пациентите с хроничен бронхит да консумират повече моркови - съдържащият се в тях провитамина А действа освежаващо на белодробния епител.
Хроничният бронхит е сериозно заболяване, което трябва винаги да бъде под контрол. В противен случай води до сериозни усложнения.
Всичко за терапията на бронхита може да научите, а и да получите в частна аптека "Узунови".

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър- фармацевт
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM