Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ХРОНИЧНО БОЛНОТО ГЪРЛО

Това понятие е популярно всред народа. То не съществува като диагноза в оториноларингологията (уши-нос-гърлените заболявания). Чувството на хроничен дискомфорт, съчетан със зачервяване, болка, понякога с увеличени лимфни възли, хората наричат хронично болно гърло. Консултациата с оториноларинголог е задължителна за поставяне на точната диагноза. Специалистът преценява дали процесът е в областта на фаринкса (гълтача), сливиците или е обхванал цялата гърлена лигавица. Само при влошено общо състояние на организма, съчетано с продължителна висока температура, наличие на гной, или вероятност от обостряне на други съпътстващи заболявания се предписват антибиотици. Във всички други случаи се използват таблети за смучене и имуностимулиращи средства. Последните са много надеждни, тъй като дават възможност, организмът сам, на базата на съпротивителните си възможности, да подтисне обострения хроничен възпалителен процес. Забравиха се някои стари, с доказан ефект при такъв хроничен възпалителен процес лекарства. На първо място трябва да се спомене багрилото трипафлавин. То действа унищожаващо на най-честите причинители на хроничните гърлени инфекции - стафилококи и стрептококи. Използва се във вид на воден разтвор. Възрастта на пациента определя процента на лекарството във водния разтвор. С този разтвор се маже гълтача, дъгите около него и сливиците. Със същия разтвор се мажат и носните кухини, които също са извор на стафилококи и стрептококи. Водният разтвор често се използва и като носни капки, с които се санира задната страна на носоглътката. И един интересен факт - този разтвор макар и рядко, се изписва от общопрактикуващите лекари. Но оториноларинголозите са го забравили, въпреки че доскоро използваха гранофурина при такъв вид патология. А ефекта си гранофурина основно дължи на трипафлавина.
Между другото трипафлавинът се използваше години наред като помощно средство за лечение на гнойна ангина, като гнойните тапички се мажеха с цитирания разтвор. За същата цел се използваше и гранофурина. За лечение на хронични гърлени процеси се използва и воден разтвор на коларгол. Това свойство на коларгола лекарите са го забравили. Използват го единствено като носни капки. Коларголът съдържа сребро, съчетано с белтък, което сребро унищожава причинителите, обострящи хроничните гърлени инфекции. И накрая един състав, доказал своя терапевтичен ефект при хронични гърлени инфекции. Това е разтвор, с който се маже гърлото. Той съдържа чист йод, нишадър, глицерин и спирт. Интересуващите се могат да получат информация в частна аптека "Узунови".

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


2 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COМ