Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВТОРА ГРИПНА ВЪЛНА

Зачестяват респираторните заболявания. Очаква се и втора грипна вълна. Уязвими са хората с намалена имунна защита, децата и хронично болните. Преди всичко организмът трябва да се пази от преохлаждане (простуда). Такъв организъм е податлив на вирусни инфекции, включително и грип.
Грипът не се лекува с антибиотици. Те се назначават само когато има опасност от усложнения на други, хронични заболявания. Противовирусните средства са основата на лечението. Реленцията, тера флуто и рементадинът са лекарствата с доказан ефект, независимо от вида на грипния вирус. Прилагат се по точно определена схема от възрастни и деца. Високата температура, главоболието, ставните и мускулни болки се овладяват от симптоматични средства - грипостат, фервекс и редица други. Не трябва да се забравят и класическите симптоматични средства от миналото - аналгин-хининът, цилотропинът, пираналът, анапиринът. Те могат да се изготвят във всяка аптека, приготвяща лекарства. Всички са отлични температуропонижаващи и болкоуспокояващи средства, а цилотропинът е и силно противовъзпалително средство. Приложени заедно с противовирусните средства те облекчават симптомите и ускоряват оздравителния процес. Превъзхождат по действие всички готови, нови симптоматични средства. Но въпреки това лекарите предпочитат готовите, а не приготвящите се. Може би ще кажат, че няма аптеки, които да изготвят екстемпоралните симптоматични средства. Но в нашия град има няколко такива аптеки за приготвящи се лекарствени форми. Само лекарите трябва отново да се върнат към класиката, която повече от половин век вярно е служила в борбата с респираторните и вирусни инфекции. Дори те са били единствените лечебни средства на цитираните по-горе заболявания, когато противовирусните средства още не са били масовост в практиката. А съчетанието на новостите и класиката са най-ефективна терапевтична комбинация.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър фармацевт


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


2 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COМ