Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СТУДЪТ И НЯКОИ ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Студът влияе зле на някои хронични заболявания - сърдечно съдовите преди всичко. Кръвоносните съдове се свиват, оросяването на сърцето и мозъка се влошава. Това е причината в студено време да зачестяват инфарктите и инсултите. Ето защо е необходимо стриктно да се вземат предписаните медикаменти, особено в студено време, по-често да се следи кръвното налягане. При необходимост дозите на лекарствата за лечение на хипертония се коригират след консултация с личния лекар. Пациентите със сутрешни хипертонии трябва да вземат лекарството за кръвното веднага след ставане от сън, или още в леглото - за да се нормализира кръвното. Известно е, че съдовите инциденти са най-често сутрин, особено в студено и ветровито време.
В студено време пушачите със съдови заболявания е редно да запалят по-късно първата цигара и по възможност на по-топло място (никотинът свива кръвоносните съдове). Големият студ често е провокатор на пристъпи от гръдна жаба (ангина пекторис). Колкото по-често пациент със стенокардия употребява нитроглицерин или изокет шпрайс, толкова заболяването по се влошава. Особено в студеното време. Тогава е желателно и боледуващите от ангина пекторис да не излизат навън. Тези пък със съдови проблеми, които използват аспирин като противосъсирващо средство, освен във вечерните часове (между 17 - 19 ч.) може да вземат още една таблетка от 100 мг сутрин, непосредствено след ставане. Пациентите с дегенеративни ставни заболявания (коксартроза, гонартроза) в студено време засилват своята обездвиженост и болков синдром. Тези симптоми са особено силно изразени сутрин, след ставане от сън. Те трябва да вземат още в леглото предписаните им противовъзпалителни средства, да полежат известно време, за да започне действието на лекарствата. Тогава обездвижеността и болката няма да бъдат толкова силни.
Студеното време влияе особено негативно на пациентите с пикочни заболявания - зачестяват позивите за уриниране. Много важно е те да бъдат винаги с топли крака и да пият не по-малко от 1.5 литра вода на ден. Това особено важи за пациентите с проблеми на простатната жлеза.
Студеното време засилва и т.н. "студова алергия" -силен сърбеж, болка, зачервяване на откритите части на тялото: пръсти, нос, уши, бузи. Менящи се бани с топла и студена вода, кортизонови мехлеми и мехлеми с ихтиол и перувиански балсам овладяват състоянието.
Всичко, което интересува пациентите с цитираните по-горе заболявания могат да научат, а и да получат в частна аптека "Узунови" , тел. 62-05-49.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


2 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COМ