Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЛЕКАРСТВА, АКТУАЛНИ ЗА ЕСЕННО-ЗИМНИЯ СЕЗОН

В няколко последователни броеве на вестника ще представя медикаменти с доказан лечебен ефект. Това са лекарства, които години наред са търсени през този сезон и който се е убедил в полезността им, пак ще ги потърси. Много от медикаментите, за които ще стане дума са и превантивни средства. А е по-лесно да се предпазиш от заболяване, отколкото после да го лекуваш. Най-напред - по-подробно за капките за нос. Ще акцентирам върху приготвящите се, защото те превъзхождат по терапевтичен ефект готовите, както за бактериални, така и за алергични хреми. През есента водещи са последните. Характеризират се с водниста, продължителна секреция, чести кихания и хронично запушен нос. Приготвящите се капки, съдържащи алергозан, адреналин, кортизонова компонента и натриев хлорид бързо овладяват носните алергични оплаквания. Важното е сутрин да се поставят, докато болният е още в леглото. След това се лежи няколко минути. Не се стъпва с боси крака на студения под. Цитираните противоалергични носни капки могат да отвикнат пациенти, свикнали с ксилометазолин (ксилофарм). При необходимост капките се комбинират с вътрешно прилагане на противоалергични средства.
Наличието на гъста, вискозна, жълтеникава носна секреция говори за бактериална инфекция. Незаменими в този случай са приготвените капки, съдържащи сребро (коларгол). Възрастта на пациента определя процента на коларгола. Той може да се комбинира с противоалергична и съдо- свиваща компоненти. Коларголовите капки, известни сред пациентите като "черните капки", е най-удачно да се поставят с тампони в носа. Така носната лигавица е в по-дълъг контакт с лекарствените компоненти. При деца коларгоновите капки се слагат в легнало положение, след което детето се изправя за да облеят капките носоглътката. Не се пие вода 10-15 минути. Капките с коларгол са индицирани при деца над 1 година. Могат, по изключение, да се прилагат и при деца под 1 год. само при много гъсти, вискозни секрети за кратко време. Коларголът във воден разтвор може да се употребява при хронично болно гърло с намазване. Преди коларгоновите капки, носните ходове се почистват с накапване на извлек от прецедена лайка с прибавяне на натриев хлорид и сода бикарбонат. По- следните не се прилагат при пациенти, алергични към лайка. За кърмачета единствено са подходящи приготвени капки, съдържащи адреналин и натриев хлорид. Те се поставят преди храна, за да отпушат носните ходове и детето да може спокойно да се храни.
Всичко за носните капки може да научите и да получите, в аптека "Узунови".
Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


2 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COМ