Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ФИЗИОТЕРАПИЯТА

Калциевите съединения широко се използват във физиотерапевтичната практика. Лечебно действие има калциевият йон. Електрофоретично - чрез ток с определена сила - калциевият йон се вкарва в патологичното място. Най-често този йон се използва за по-добро заздравяване на кости при счупвания, след махане на гипса. Добър ефект калцият оказва при скъсани мускулни влакна, както и при разтегнати сухожилия. Калцият се прилага и в довършителна терапия за доизлекуване на синузити. Най-честите калциеви съединения, намиращи приложение във физиотерапията, са калциевият бромид или хлорид. Патологията показва цитираните съединения в какъв процент да се предпишат. Това е единствено от компетенцията на физиотерапевта.
Калиевият йодит се прилага също често във физиотерапията - за разнасяне на отоци, при кръвонасядания, за раздвижване на мускулни групи след операции, за премахване на цикатрикси (белези вследствие на хирургическа интервенция). Не се прилага при алергия към йод, както и при заболяване на щитовидната жлеза. Най-често калиевият йодит се предписва като 6 процентен разтвор. При заболявания на опорно-двигателния апарат се използва противовъзпалителното действие на 5 или 8 процентов разтвор на натриевия салицилат. Чрез електрофореза той подтиска медиаторите на възпалението. В резултат се намалява болката и се подобрява двигателната способност. Обезболяването се засилва чрез електрофореза на 5 и 8 % разтвори на новокаин. Последният подобрява прилива на кръв и хранителни вещества към възпаленото място.
И така: физиотерапията има точно определено място в терапията на редица заболявания. Тя не трябва да бъде подценявана.
Всички разтвори за физиотерапевтични процедури нуждаещите се пациенти могат да получат в частна аптека "Узунови".
Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

 

 


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


2 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COМ