Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СЪРБЕЖ

Сърбежът (пруритусът) е симптом. Последният може да бъде причинен от различни причини. Най-честата за този сезон е алергичната. Кожата е зачервена, оточна, понякога с пъпки, силно сърбяща. Консултацията с дерматолог е наложителна, за да се постави точна диагноза, осигуряваща ефективно лечение.
Стопроцентово противосърбящо средство е мехлем, съдържащ цинк, талк, калциева вода и глицерин. Преди употреба енергично се разбърква и се нанася с чиста ръка на сърбящото место. Мехлемът е подходящ за кърмачета и малки деца. За него няма противопоказания. При силен сърбеж към цитирания мехлем се включва ментол, а при необходимост анестезин. Ментолът и анестезинът засилват противосърбежното действие. При деца до 4 години ментолът е противопоказен (може рефлекторно да подтисне дихателния център).
Когато пъпките са с гнойни връхчета към мехлема се включва хлорнитромицин. При силно изразена алергична реакция, съчетана с упорит сърбеж, доказан успокояващ ефект има мехлемът, съдържащ кортизон, цинк, ланолин, вазелин, варова вода и рициново масло. Нанася се сутрин и вечер върху сърбящите участъци в продължение на една седмица. При наличие на бактериална компонента към мехлема се включва хлорнитромицин. Създател на този мехлем е покойната врачанска дерматоложка д-р Веса Георгиева. Цитираните два мехлема могат да се направят във всяка една аптека, приготвяща лекарства. Приготвящият се в аптека анестезол също действа противосърбежно, но за кратко време. Водният разтвор на сол и оцет също действа успокояващо на сърбежа.
По-подробно за сърбежа може да научите, а и да получите за неговото овладяване във фармакологичен център "Узунови".
Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт

 

 

 

 

 


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


2 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COМ