Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ДОСТОЙНСТВОТО

"Достойнството и честта задължават към благородство, към чисти помисли и дела, към съхранение на личната индивидуалност, към решителността да се казва ДА или НЕ, според собствените разбирания. В постъпките ти лежи твоята същност. Не това, което мислиш че си, а това, което вършиш си ти!"
(Из "Дванадесет принципи на деловия човек" -
к.м.н. д-р Георги Георгиев)

Достойнството е морално-етична ценност, израз на авторитет, благородство и чест. Тази ценност е преобладаваща в 50-те години на миналия век, типична за рицарите и благородниците, за хората на възвишения дух. Постепенно губи своето съдържание, за да се стигне до почти пълното й унищожаване в годините на европейската демокрация.
Хората с достойнство са обаятелни в комуникациите, притежават висока интелигентност и професионална компетенция. Обикновено се експлоатират интелектуално от индивиди, които стоят много по-ниско от тях. И когато експлоатацията стане ежедневие, потърпевшите се отдръпват.
В годините на българския демократичен преход започна да се говори и за политическо достойнство, за съжаление - в негативен аспект. Типичен пример е отношението, което социалистите проявяват към тяхната "желязна лейди" Татяна Дончева.
Тя е "желязна", защото навсякъде, с всички средства защитава своите про- гресивни леви убеждения. Логично е да бъде атакувана от политическите й опоненти, но защо е атакувана от съидейници. Г-жа Дончева се оттегли с достойнство от политическия живот. Тя запази своята принадлежност към лявата идея. Не съм й адвокат, не съм и привърженик на някои от политическите й убеждения. Но не мога да бъда индиферентен към политическото достойнство, което ме възхищава. Същото възхищение изпитах от жеста на г-н Филип Димитров при доброволното му оттегляне от парламента. Независимо какви са причините, довели до оттеглянето, това бе сила и депутатите го аплодираха, ставайки на крака. И наистина е редно политикът, изконсумирал политическите си възможности, да се оттегли с достойнство. Или когато неговата партия няма необходимата електорална подкрепа (както направи бившия председател на СДС - Враца г-н Краси Донов)…
Не мога, обаче, да въз- приема за нормално напускането на БСП от проф. Божидар Димитров и бързото му кандидатиране за депутат от ГЕРБ. Проф. Димитров е уважаван историк, директор на Националния исторически музей. Уважавам го като учен, но не уважавам постъпката му. Тя не е израз на политическо достойнство. Пиша тези редове не да се намирам на работа, а за да обърна внимание на българските избиратели на един немаловажен факт - политическото достойнство. За мен то е израз на истинска привързаност и намалена политическа комерсиалност. И обезателно трябва да се има предвид в предстоящите депутатски избори.
Иван УЗУНОВ


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM