Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

МОЖЕМ ЛИ ДА ОТВИКНЕМ
ОТ КСИЛОМЕТАЗОЛИНА (КСИЛОФАРМА)

Отговорът е еднозначен - да, но много трудно. Цитираният препарат се използва за подтискане на носната секреция. Прилага се при остра хрема, не повече от 5 дена. Бързо отпушва носа и възстановява проходимостта на носните ходове. Носното дишане се подобрява. Но носната лигавица много бързо привиква с лекарството. Това явление е известно с името тахифаликсия. Последната е причина дозата на тези носни капки непрекъснато да се повишава, за да се получи качествено отпушване на носа. Увеличаването на дозата води до разрастване на носната лигавица (хипер- плазия). Често пъти тя е причината за появяване на полипи в носа. Ксилометазолинът води и до повишаване на кръвното налягане. Ето защо при хипертоници той е противопоказен. Абсолютно неподходящ е ксилометазолинът при хронична хрема, както и при алергична такава. А най-често се прилага от пациентите с хронично запушен нос и то продължително време, без пациентите да знаят до какви последствия може да се стигне. Имал съм случай пациент да достигне до 1 флакон ксилометазолин на ден, за да му е отпушен носа.- Внезапното прекъсване употребата на цитираните капки води до силно и продължително запушване на носа, поради глад на носната лигавица за капките. Ето защо отвикването от оксилометазолина става постепенно, с намаляване на дозата и с включване на други противоалергични носни капки. Най-подходящи са правените противоалергични капки, съдържащи кортизон, алергозан и адреналин. При необходимост се комбинират с кетотифен или ксизал.
Много пациенти са се разделили с ксилометазолина благодарение на приготвящите се противоалергични капки в аптека "Узунови", прилагащи се по определена схема. Аптеката е готова да помогне на всеки пациент, искащ да се раздели с ксилометазолина.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM