Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

КОЛИКИ ПРИ КЪРМАЧЕТА

Наблюдават се при новородени и в ранна кърмаческа възраст. Дължат се на спазми на чревната мускулатура. При колики бебето свива крачетата, почервенява и силно изплаква. По-често нощем. Момченцата са по-потърпевши в сравнение с момиченцата. Коликите траят до нормализиране на чревната перисталтика. Запекът е честа причина за колики. Дават се лекарства, които са поглъщатели на газове в червата. Така се предотвратява раздуването на чревната стена и се осуетява нейния спазъм. За тази цел се прилагат еспумизан и саб симплекс. Допълнително могат да се включат чаят бебезан, копър и индийското орехче. Когато въпреки приложеното лечение коликите не се успокоят, се включва микстура, съдържаща бромид, фенобарбитал, захарен сироп и дестилирана вода. Микстурата е симптоматично средство - подтиска само болката. Тя не може да замести саба и еспумизана, но може при необходимост да се комбинира с тях.
Към микстурата се привиква. Ето защо не трябва да се прилага продължително време. Много важно е бебетата с упорити колики, да акат редовно и да пускат газове. При колики, благотворно влияе внимателния масаж на коремчето на бебето. Как да се извършва масажът ще покаже личният лекар. Препоръчвам на всички майки да използват книгата на д-р Спок за отглеждане на кърмачето. Там е обяснено и как се процедира при колики. Единствено аптека "Узунови" може да изготви симптоматичната микстура при колики у кърмачетата.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър фармацевт


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM