Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

С ВНИМАНИЕ КЪМ КАШЛИЦАТА

Кашлицата е симптом, а не заболяване. Този симптом може да бъде израз на различни заболявания. Най-често секретите от носа и белодробните заболявания пораждат кашлица. Носните секрети могат да се стичат в носоглътката и да предизвикат кашлица, без да има изразена хрема. Така че при кашлица обезателно трябва да се прегледа и носа. Не случайно всяка хрема обостря хроничните белодробни заболявания, съпроводени с кашлица - факт непопулярен сред пациентите. От компетенцията на джипито е да прецени на какво се дължи кашлицата. При необходимост се прави консултация с белодробен специалист или кардиолог. При суха, непродуктивна кашлица са показни кодеиновите производни - кодеин, кодтерпин, а също и глувента. При влажна кашлица се включват медикаменти, улесняващи отхрачването - бронхолитин, муколен, либексин, проспан. При наличие на бронхоспазми бронхоразширителите теотард, новфилин, салбутамол трябва да предшестват отхрачващите лекарства. И това не винаги се спазва от пациентите. Амбоксол и бромхексин се прилагат само при гъсти, вискозни, трудно отделящи се белодробни секрети. При кашлица от гърлен произход те са неподходящи. Незаменим е отхрачващият ефект на приготвящите се сиропи против кашлица, съдържащи екстракт от ружа, натриев бензонат, калиев бромид и сироп от мащерка. Всяка аптека, изготвяща лекарства, може да стори това. Нищо не разводнява бронхиалните секрети така добре, както водата. Тя е най-добрия втечнител на гъстите вискозни белодробни секрети. Белодробно болните обезателно трябва да имат предвид този недостатъчно известен факт. Единствено подходящ за диабетици сироп против кашлица е демефанът. Всички сиропи против кашлица е желателно да се комбинират с есберитокс. Само при точно определени индикации при кашлица се включват антибиотици.
Лечението на кашлицата е терапевтично изкуство, което всеки клиничен фармаколог владее. Клинично-фармакологичен център "Узунови" е готов да помогне терапевтично на всеки кашлящ пациент с поставена диогноза.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM