Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ГЪБИЧКИ В УСТАТА

И друг път на страниците на "Зов за истина" е разглеждан този въпрос. Ще го разгледаме отново поради вашето желание, драги читатели. Напомням, че на сайта на вестника винаги може да намерите интересуващият ви здравен въпрос, подробно разгледан терапевтично. "Зов за истина" е един от малкото вестници в региона, който редовно отпечатва важни материали на медицински теми.
Гъбичките в устната кухина се причиняват най-често от Candida albicans. Този микроорганизъм се активизира когато се променят параметрите на слюнката - температура, ензимен състав, рH, или когато се прилагат широкоспектърни антибиотици без витамини от групата "В". Лигавицата в устната кухина се зачервява, става силно болезнена при консумация на кисели, солени или лютиви храни. Често е осеяна с пъпчици с бели връхчета. Аналогична е клиничната картина при новородените, но там причината за появата на гъбична инфекция, наречена млечница (или соф) е друга. Условие за ефективно лечение на гъбичките в устата е алкализирането на слюнката. То се осъществява чрез жабурене на воден разтвор на сода за хляб. При малките деца с чист пръст, потопен в същия разтвор, се маже внимателно цялата устна лигавица. След това гъбично болната лигавица се маже с разтвор от препарата нистатин лосион. Мазането се осъществява с предварително дезинфекциран пръст, а не с памучен тампон. Може от разтвора да се накапят 10-15 капки в устата. С езика тези капки се разнасят по цялата уста. Процедурата се прави и преди и след храна. Между мазанията препоръчвам гаргара със студен концентриран разтвор от прецедена лайка.
Нистатин лосион може да се изготви във всяка аптека, приготвяща лекарства. При силна болка към лосиона се включва анестезин. Предписваният от лекарите дактарин орал гел няма терапевтичния ефект на нистатин лосиона. Ефектът на нистатин лосиона се засилва с прибавянето на таблетите есберитокс, които препоръчвам да се смучат. Хроничните случаи на гъбични инфекции обикновено са израз на стомашно-чревни страдания, на които не е обърнато достатъчно терапевтично внимание. Не случайно гастроентеролозите казват, че езика е огледало на стомаха. Хроничните гъбични инфекции се овладяват с мазане с разтвор от стамболска черница, като едновременно подробно се изследва стомашно-чревния тракт. Пациентите, склонни към гъбични инфекции при приемане на широкоспектърни антибиотици, задължително освен витамини от групата "В" трябва да включват вътрешно нистатин таблети. Тези таблети профилактират вагиналните и уретрални гъбични инфекции.
Всичко за гъбичните инфекции в устата може да научите и получите в частна аптека "Узунови".

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM