Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СЪРДЕЧНО СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сърдечно съдовите заболявания са на водещо място от социално значимите заболявания у нас. За съжаление, по смъртност от тях сме на първо място в Европа. От 110 000 починали за миналата година 65 000 са в резултат на сърдечно-съдова патология. В Европа смъртността от сърдечно-съдови болести е намалена 8 пъти, а у нас се наблюдава увеличение. Кардиолозите и преди всичко общопрактикуващите лекари трябва сериозно да се замислят по този въпрос. Тези цифри не ги изнасям за да стряскам моите съграждани, а да напомня, че при зачестяване на сърдечно-съдови оплаквания обезателно да потърсят помощта на кардиолог или невролог. А при предстоящата промяна на времето - с температурна разлика от 15-20 грасуса - съществува голяма вероятност някои сърдечно-съдови заболявания да се обострят. Най-често кръвното налягане се променя. Ето защо е редно по-често да се мери при температурни аномалии. Понякога се налага да се коригират дозите на лекарствата за лечение на високото кръвно налягане. Разбира се, това прави лекуващият лекар. При температурни аномалии зачестяват прескачанията на сърцето. Ако те са повече от 6 в минута, консултацията с кардиолог е наложителна. Зачестяват и стяганията в сърдечната област, особено при пациенти с доказана гръдна жаба (стенокардия). В джоба на тези пациенти трябва да бъдат налични изокет-шпрай или нитроглицерин. Последните са животоспасяващи при остра стенокардна криза. Стенокардно болните не трябва да забравят аспирин-протект или тромбо-АSS. Двата препарата правят кръвта по-течна и предпазват от образуването на тромби в мозъка или сърцето.
Ако при сърдечно болен се появи световъртеж, редно е да се докаже дали той не е в резултат на обостряне на сърдечното страдание - факт, който не винаги се има предвид.
При температурни аномалии кафето се намалява, алкохолът се забранява при сърдечно болен. Ако последният е пушач - препоръчва се да намали пушенето и колкото е възможно сутрин да пали по-късно първата цигара. Препоръчва се ограничаване на тежката физическа работа, както и емоционалното пренатоварване. И най-важното - стриктното вземане на предписаните от лекаря лекарства. Меки успокояващи средства при повишена емоционална раздразнителност са капките на народния лечител Петър Димков и сиропа еунервина.
По-подробна информация по този въпрос интересуващите се могат да получат в терапевтичен комплекс "Узунови".

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM