Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

АНГИНАТА

Възпалението на сливиците, гълтача (фаринкса) и дъгите около него е известно с името ангина (тонзилит). Сухота, дразнене, болка при преглъщане са най-характерните симптоми на това патологично състояние. Общото състояние на организма е влошено и често температурата е повишена. Редица мокроорганизми са причина за появата на ангината. Погрешно е пиенето на топли течности при това заболяване. Както на едно възпалено място слагаме студен компрес, така и при възпалено гърло се препоръчва комбинацията на студени, негазирани течности, дори и сладолед. Така се отнема повишената температура на болестно възпалената тъкан. Това е нов момент в терапията на ангината, все още не много известен. Подходяща е гаргарата със студена концентрирана лайка. При гнойна ангина лайката се редува и със студена концентрирана смрадлика. Таблетите за смучене - хексоралетен, стрепсилс, трахизан, ефизол, проповит действат противовъзпалително и обезболяващо. Удачно е те да се комбинират и с таблети есберитокс, които също се смучат. Последните засилват естествената съпротивителна способност на устната лигавица. Дори при по-леки ангини есберитоксът е в състояние сам да доведе до оздравяване. Възрастта на болния и степента на изразеност на болестния процес определя дозата есберитокс за смучене. Мазането на гърлото с разтвор на трипафлавин, оказва също добър терапевтичен ефект. Този разтвор е и средство на избор при хронична ангина. Антибиотиците са индицирани при влошено общо състояние и при вероятност за усложнения. За тази цел подходящи са пеницилинът, амопенът, аугментинът, ровамицинът, зинатът.
Всичко за лечението на ангината, пациентите могат да научат и получат в частна аптека "Узунови". Ангините през този сезон са особено чести при малките деца. Не всяко зачервяване на гърлото е ангина. Зачервяване може да се появи и при консумация на храни с различна температура. Затова при поставяне на диагнозата ангина е меродавно компетентното мнение на специалист по уши, нос и гърло.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM