Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НАЧАЛОТО Е ПОСТАВЕНО

Не може началото на възраждането на врачанската духовност да не се коментира. То бе поставено на светла дата - 1 ноември, деня на будителите, в историческо място - Етнографския музей (някога, в турско, женски метох - сиреч училище) - пълна лекционна зала с представители на стари врачански родове, журналисти, свещеници, членове на държавния архив. Буди недоумение отсъствието на представители от врачанските административни институции…
Началото се постави с представянето на известния врачански род Маждракови, по случай 230 годишнината от неговото създаване. Фамилия Маждракови е дала на България 10 професори и 2-ма световно известни диригенти - Добрин Петков и д-р Любомир Романски. Врачанският клон на фамилията има три известни личности. Първата е фармацевта Марко Маждраков, създател на лекарството от стамболски дуд против авти, търсещо се и сега. Поддържал е контакти с академик Иван Пухлев (известен специалист по вътрешни болести), както и с основоположника на българската ендокринология - академик Иван Пенчев. Често при него са гостували главният художник на Народния театър Пенчо Георгиев, пианистът Димитър Ненов, художникът Иван Табаков. Втората известна личност на рода е проф. Георги Маждраков - дългогодишен консултант на правителствена болница, бивш национален специалист по бъбречни заболявания и по заболяванията на панкреаса, единственият българин познавал и поддържал контакти със световно известния писател Ерих Мария Ремарк. Син на фармацевта Марко Маждраков е третата известна личност - д-р Методи Маждраков, дългогодишен завеждащ рентгеновото отделение на Врачанската болница, заслужил лекар на република България.
По случай неговия 80 годишен юбилей, заместник-председателят на Националното дружество по рентгенология го нарича "строител на образната диагностика във Враца". Д-р Маждраков е почетен гражданин на Враца, осем мандата общински съветник, един от съоснователите на Врачанската филхармония.
Фамилия Маждракови е фамилия - образец за подражание, с авторитет и достойнство. Редица други фамилии и личности са носители също на цитираните качества. Те са силен възпитаващ и превъзпитаващ фактор и затова трябва да станат популярни, обществено достояние. Фамилии и личности, от които трябва да се учим и да учим хората около нас.
Началото на духовното възраждане е поставено. Как то ще се развие - зависи само от нас.

Иван УЗУНОВ,
инициатор на идеята
за духовно възраждане
на Враца


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM