Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЗАБРАВЕН, НО НЕ ЗАГУБИЛ
ТЕРАПЕВТИЧНОТО СИ ЗНАЧЕНИЕ

Амидофенът (пирамидонът) е това забравено, но не загубило своето терапевтично значение лекарствено средство. Лекарствените форми, в които съществува, са: таблети, сироп и свещички. Те не са отпаднали от лекарствената номенклатура - могат да се изготвят във всяка аптека, приготвяща лекарства.
Амидофенът е класическо температуропонижаващо лекарство. Повече от седемдесет години той е използван като такова. И изведнъж се оказва "неподходящ" за терапията. Но това е вече друг въпрос. Ще каже някой - води до анемия. А аналгинът, който е от същата група и има същия анемичен риск, не е отпаднал и масово се употребява като болкоуспокояващо средство. Пирамидонът има и умерен противовъзпалителен ефект, особено подходящ при хроничен ревматизъм. Незаменимо температуропонижаващо лекарство е за педиатрията. Може да се комбинира с парацетамол и неговите производни. Амидофенът е компонента в два комбинирани препарата- пиранал и анапирин. Те бяха отлични тепмературопонижаващи и болкоуспокояващи илачи, когато парацетамолът все още не беше навлязъл в практиката. Щом навлезе, пираналът и анапиринът отпаднаха от неменклатурата. Реверанс към вносните еквиваленти на парацетамола - дафалган, ефералган, панадол, фервекс, колдрекс. Нали сме европейци! Но пираналът и анапиринът също могат да бъдат приготвени в аптека. Освен това те имат много по-силен температуропонижаващ ефект от парацетамола и производните му. Могат и да се комбинират с парацетамол при необходимост.
Не игнорирам новото, но напомням за доказаното старо. Забравеният пирамидон и неговите лекарствени форми може да получите в частна аптека "Узунови".

 

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM