Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

АМИДОФЕНЪТ -
ТЕРАПЕВТИЧНОТО СПОКОЙСТВИЕ

Амидофенът е служил години наред. Дълго време е бил температуропонижаващо средство. Особен афинитет към него са имали детските специалисти. Използвали са и неговия противоревматичен ефект, дължащ се на противовъзпалителното му действие. И тогава се е знаело, че може да потисне белите кръвни телца и че при анемия не трябва да се прилага. Отличавал се е с добра поносимост както от деца, така и от възрастни. Дори при много висока температура педиатрите са го предписвали в доза по-голяма от обичайната за възрастта. При комбинирането му с аналгин температуропонижаващият ефект настъпвал бързо.
И изведнъж отпада от лекарствения списък... Опасен е ?! Години наред е бил верен на терапията, от 5-6 години не се употребява. Дори някои новозавършили колеги не са виждали лекарствените форми в които съществува.
И още нещо - амидофенът и аналгинът имат една и съща химическа структура, едни и същи странични странични действия. Амидофенът е отречен, аналгинът се прилага. Парадокс! Нали трябва да сме толерантни към температуропонижаващите средства, актуални за Европа и САЩ - парацетамола и неговите производни - фервекс, колдрекс, грипостат.
Амидофенът е все още жив, макар и под формата на прах. От нея могат да се приготвят свещички (супозитории, особено подходящи за детската практика), детски сироп, както и прахчета за вътрешно прилагане за деца и възрастни. Забравените, но не и забранени комбинирани препарати, съдържащи амидофен - пиранал и анапирин също могат да се изготвят в аптека. Чистият амидофен, комбиниран с парацетамоловите производни, цитирани по-горе, имат изключително добър и бърз ефект на температуропонижение.
Всичко, изготвящо се на базата на амидофена пациентите могат да получат единствено в частна аптека "Узунови". Амидофенът е терапевтичното спокойствие за майките, чийто деца трудно свалят високата температура.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM