Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЖЕГИТЕ И НЯКОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

В жегите хората с ниско кръвно налягане се чувстват дискомфортно. Топлината разширява кръвоносните съдове и то допълнително се снижава. Пиенето на течности (2,5 л. за денонощие) и конумацията на по-солени храни противодействат на снижаването. Препоръчва се също пиене на студен зелен чай и какао. Те повишават кръвното налягане, без да учестяват сърдечната дейност, както това прави кафето. При сближаване на границите помага бързото изпиване на една кола. При склонност към колабиране лягането на хладно с повдинати крака бързо овладява състоянието. Медикаментозно при хипотония (ниско кръвно налягане) се разчита на ефортила, ефедрина или на адреналина.
Пациентите с високо кръвно налягане (хипертониците) също се чувстват недобре. Обикновено кръвното спада. Това предполага то по-често да се следи за евентуално корегиране на дозите на предписаните лекарства. По-рядко жегата може да доведе до повишаване на кръвното.
Горещото време обостря и хроничните сърдечни страдания. Зачестяват случаите на инфаркти и инсулти. Ето защо излизането навън в интервала между 10 и 18 часа на пациенти с хронични страдания се забранява.
Бъбречно болните също се влошават в жегата. С потта се губи много течност. Това води до концентриране на урината. Плуващите в нея песъчинки и камъчета влизат в контакт с бъбречната тъкан и провокират бъбречна криза. Ето защо тези болни трябва да поемат много течности. Добре помага и сиропът цилотропин в комбинация с другите болкоуспокояващи средства. Пациентите със заболявания на щитовидната жлеза също трудно понасят жегата и трябва да бъдат на хладно по-дълго време.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM