Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СЛЪНЧЕВОТО ИЗГАРЯНЕ

Слънцето безмилостно жари през лятото. Особено опасни са слънчевите лъчи за кърмачетата и малките деца. При тях терморегулаторната система е несъвършена, което е предпоставка за прегряване, а и кожата им е нежна. Ето защо в интервала между 10 и 18 часа слънчевите лъчи за тях са особено опасни. В този интервал и възрастните трябва да бъдат предпазливи. Излагането на слънце с цел загар е уместно сутрин до 10 часа. С постепенно увеличаване на времето.
Много са превантивните кремове с цел да не се получи изгаряне. Искам да спомена два - какаово масло и охладителен крем. Спомагат за задържане на влага в кожата и за придобиване на равномерен, постепенен, бронзов слънчев загар. Изгорената кожа е силно зачервена и особено болезнена. Първата помощ при такава кожа е сокът от свежа краставица или киселото мляко. Ефективни са и дефламолът и мадекасолът. Нищо обаче не е в състояние да конкурира терапевтичния ефект на приготвящия се мехлем против изгаряне, който института за спешна медицинска помощ "Пирогов" използва при всички видове изгаряне, включително и слънчевото. Съдържа анестезин, витамините "А", "Д" и "Е", перувиански балсам и хлорнитромицин в съответна мазилкова основа. Действа обезболяващо, дезинфекционно и стимулира образуването на нова, здрава кожа. Ускорява оздравителния процес.
Особено неподходящо е при слънчево изгаряне прилагането на йодосепт мехлем. Йодът в него може допълнително да засили възпалението. С този факт, обаче, лекарите не винаги се съобразяват. При силно слънчево изгаряне е възможно разтрисане и повишаване на температурата. В такива случаи се препоръчва нурофен или парацетамол. Аптека "Узунови" винаги разполага с мехлема против изгаряне, който института "Пирогов" използва.
Всичко за слънчевото изгаряне може да научите и получите в частна аптека "Узунови".

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM