Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

БОЛНО ГЪРЛО

Болното гърло е народно понятие. То включва или възпаление на сливиците - ангина (тонзилит), или възпаление на гълтача - фаринкса (фарингит), или възпаление на гласните връзки - ларинкса (ларингит). При ангината най-честа е болката. Фарингитът се характеризира с чувство на сухота и заседналост в гърлото - все едно че има чуждо тяло в него и пациентът не може да преглътне. Типично за ларингита е пресипналия глас или наличие на пълна загуба на гласа. Простудата е най-честата причина за тези възпаления. Понякога последните са на алергична основа. И при трите възпаления антибиотик се назначава само при влошено общо състояние или тенденция към получаване на усложнения. Начална стъпка в лечението е включването на локален имуностимулатор. Той има за цел да засили естествената съпротивителна способност на лигавицата на горните дихателни пътища. За тази цел препоръчвам смученето на таблети есберитокс след храна. Един час след това не се пие вода и не се яде. При фарингит освен таблетите, гълтача и дъгите около него се намазват с течност, съдържаща йод, нишадър, спирт и глицерин. Последната се приготвя в аптека и е особено подходяща и при хронични ангини. Забранява се употребата на газирани течности както при фарингит, така и при ангина. Студени храни и питиета са разрешени, колкото и чудно да се вижда на някой. При ангина препоръчвам намазването на сливиците и дъгите около тях с воден разтвор на трипафлавин. Последният много често овладява състоянието, без да е необходимо да се употребява антибиотик. Трипафлавинът е подходящ и при деца. Лекарство забравено, но с много добър ефект. Изключително ефективен е трипафлавинът при наличие на стафилококи. При ларингит препоръчвам инхалацията (вдишването) на етерични масла гоменол и еукалиптол в спиртна основа. При необходимост към етеричните масла се прибавя адреналин и алергозан. Цитираната течност е много подходяща при хроничен ларингит.
Точната диагноза на болното гърло се поставя единствено от специалист по уши, нос и гърло, а терапията е от компетенцията на клиничните фармацевти "Узунови".

 

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM