Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СЛЪНЧЕВИЯТ ТЕН

Всяка кожа има определен слънчев капацитет. Когато почервеняваме, или почерняваме, този "капацитет" намалява. Отслабва цялата система за защита на кожата - чак на клетъчно ниво. Затова трябва да бъдем доста предпазливи. Преди да се изложим на слънце, трябва да определим слънчевия си фенотип.
Първият вид е свръхчувствителната кожа. Тя е много бяла. Очите на притежателите й са светли. Косата е руса или рижава. Хората с такава кожа, почти никога не получават загар. И при най-малкото излагане на слънце кожата им силно се зачервява, дори изгаря. Такъв тип кожа се защитава с козметични продукти със слънцезащитен фактор (SPF) над 20.
Вторият тип кожа е чувствителната. За нея са типични луничките. Кожата е бяла. Косата е руса или светлокестенява, очите - сини, зелени или сиви. Такива хора придобиват много бързо лек загар, но и бързо могат да изгорят. На тях, при първите излагания на слънце, се препоръчва крем със SPF между 15 - 20. По-късно той може да се намали до 6-8, но все пак - да се използва през останалите дни до придобиване на приятен златист тен.
Нормалната кожа е тази, която е присъща на хората с тъмно руса или кестенява коса. Очите са кафяви или пъстри. Индивидите с такъв тип кожа много лесно придобиват тен и обикновено не изгарят. През първите дни на тях се препоръчват слънцезащитни млека. Те са леки и лесно се поемат от дермата. SPF е добре да е 10, след което се преминава към по-ниско ниво на защита - 6 или 4.
Мургавите хора с тъмнокестенява или черна кожа и кафяви очи са със слабочувствителен тип кожа. Тя се бронзира лесно, силно и много бързо. Те рядко изгарят. През първите дни е добре да се мажат с кремове с фактор 6, а по-късно преминават към SPF 4 до 2.
И нещо интересно от практиката. Хората, използвали охладителен мехлем, обогатен с глицерин и рициново масло и излагащ се на слънце, никога не са изгаряли, а са получавали равномерен бронзов оттенък. Явно този мехлем омекотява, овлажнява кожата и има изразена УВ-защита. Затова усилено се търси през летния сезон. Той елиминира необходимостта от закупуване на фотозащитни кремове - констатират използвалите охладителния мехлем с добавката на глицерин и рициново масло. Аналогичен е ефектът на какаовото масло, но е много по-слаб. Охладителният мехлем с глицерин и рициново масло се приготвя единствено в аптека.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM