Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

МЕХЛЕМ,
НЕЗАГУБИЛ ТЕРАПЕВТИЧНАТА СИ АКТИВНОСТ

Той съдържа флуцинар, цинков окис, ланолин, вазелин, варова вода. Това е съставът, който покойният дерматологичен авторитет на Враца д-р Веса Георгиева често изписваше. Интересно е, че пациентите, които са го ползвали, отново искат той да им бъде направен. Индициран е при много дерматози - контактни, алергични и редица други.
Флуцинарът, като кортикостероид, има силно изразено неспецифично противовъзпалително действие и противосърбежен ефект. Цинковият окис ограничава кожното възпаление. Ланолинът, вазелинът и варовата вода осигуряват по-доброто проникване на кортикостероида и цинковия окис в дълбочина на поразената кожа. Когато се допуска и бактериална причина, съпътстваща кожното възпаление, към мехлема се добавя антибиотика хлорнитромицин. Изсушаващият ефект на цинковия окис се компенсира с добавянето на рициново масло. В някои случаи рициновото масло се заменя с глицерин, когато се цели по-доброто овлажняване на болната кожа.
Приготвеният мехлем се съхранява в хладилник. Докато няма промяна в цвета, наличие на неприятна миризма, той може да се прилага. Използва се не повече от 7 до 10 дена. Подходящ е както за възрастни, така и за деца. При деца курсът на лечение е не повече от 4-5 дена.
Пиша за този мехлем в памет на покойната известна дерматоложка, а и за да бъда в полза на пациентите, които не са разрешили своите кожни проблеми. Д-р Георгиева беше символ на професионализъм и човечност. Търсеха я пациенти от цяла България. Класиката на дерматологичната терапия тя съчетаваше с хомеопатия и получаваше отлични резултати. Национални дерматолози я търсеха за компетентно мнение при изясняване на затруднени дерматологични случаи.
Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM