Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

БУМ НА ВАРИЦЕЛАТА

Варицелата е инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус. Това е същият вирус, който причинява и херпес зостер (възпаление на периферен нерв със силна болка). Инкубационният период за варицелата е от 11 до 23 дена. Типичен е варицелният обрив, по цялото тяло, включително и по окосмената част на главата. Обривът е съчетан с изразен сърбеж. Понякога са възможни и усложнения - нагноявания на кожата, отити, бронхопневмонии. Лечението е симптоматично. Използват се пудри, съдържащи ментол, анестезин, сулфатиацол, дерматол, цинк и талк. Ментолът и анестезинът подтискат сърбежа. Сулфатиацолът унищожава бактериалната компонента. Дерматолът, цинкът и талкът ограничават кожното възпаление.
Пудрата се нанася с памучен тампон чрез притискане на сърбящото място. При висока температура се прилагат температуропонижаващи средства. Препоръчва се стаен режим, за по-лесното излизане на обрива. Последният представлява деинтоксикация на организма. Обривът по-трудно излиза при тъмна кожа. При по-тежки форми се прилагат противовирусни средства - изопринозин, зобиракс.
Източник на инфекцията е болният човек от варицела или херпес зостер. Заразителността трае до появата на корички на мястото на пъпките. Възприемчивостта е всеобща. Обикновено остава траен имунитет. Болните се изолират по домовете до преминаването на острите явления. Контактните лица от предучилищна възраст се наблюдават 21 дни. В много градове на България зачестяват случаите на заболяване от варицела. Предполага се, че може да се стигне до епидемия.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM