Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese


КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ
ЗА НАБЛИЖАВАЩИЯ ГРИП

Типичното за всеки грип е драматичното, внезапно начало. Температурата се повишава до 38-39 градуса. Болките в мускулите са толкова силни, че пациентът ги усеща дори при движение на очните ябълки (типичен за грипа синдром). Адинамията (липсата на сила) е толкова силна, че е невъзможно човек да не легне. Кашлицата и хремата не са типични симптоми. Те се наблюдават и при други респираторни инфекции, включително и при простуда. При тези инфекции драматизмът на симптомите не е така изразен. Адинамията е такава, че позволява човек да извършва ежедневните си задължения и липсват болки в очните ябълки. Най-честото усложнение при грипа е бронхопневмонията или отитът. Много рядко може да се получи като усложнение вирусен енцифалит (възпаление на менингиалната обвивка на мозъка). За да не се получат усложненията е задължително грипно болният да пази стаята. Това дава възможност да не се разпространява заразата - много важен момент, който пациентите не винаги имат предвид.
Грипът може да активизира редица хронични страдания- сърдечни, белодробни, бъбречни. Това трябва да се знае от хората с цитираните заболявания. При хронично болните и децата грипът дава най-чести усложнения, ако не се лекува правилно. Смъртните случаи са най-често от нелекуване усложненията на хронично болните. При децата грипът може да се прояви и със стомашно-чревна симптоматика. Грипът се лекува с противовирусни средства, а не с антибиотици. Последните се включват когато има съмнение и за допълнителна бактериална инфекция. Това може да установи единствено клиницистът. Простудата е предпоставка грипът по-лесно да се развие при такъв пациент. Простудата се лекува със сиропа цилотропин, приготвен аналгин-хинин и имуномодулатора ехинацея. Цитираните лекарства са и профилактични за простудата. При наличие на грипни епидемии се препоръчва хронично болните да не излизат навън по възможност. Носенето на маски няма предпазен характер.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM