Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese


В ПОЛЗА НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ

За в бъдеще всеки месец терапевтичен комплекс "Узунови" разглежда актуална диагноза от терапевтична гледна точка. Всеки, който се интересува от терапията на дадената диагноза посещава центъра и получава подробна информация за терапевтичните възможности относно болестната единица. Същото важи и за пациентите, които не са получили задоволителен резултат от лечението. Центърът подхожда строго индивидуално терапевтично за всеки един нуждаещ се. Индивидуалният подход осигурява оптималност на терапията.
За този месец актуални са две диагнози - хроничната хрема и синузитът. Много често хроничната хрема е предпоставка за развитие на синузит. При хроничната хрема има почти целогодишно запушен нос, чести кихания и наличие на секрети, обикновено стичащи се по носоглътката. При синузит, в зависимост от локализацията му - около носа или над веждите, кухините са запълнени със секрети, което рентгенографски се илюстрира като засенчване. При промяна на положението на главата се чувства тежест в засегнатия синус. При натискане на болния синус се появява болка.
При хроничната хрема терапията включва подобряване на проходимостта на носните ходове с възстановяване на носното вдишване и подсушаване на носната лигавица. Готовите капки са без ефект. Приготвените капки, съдържащи алергозан, кортизон, трите натрия, в някой случаи и коларгол, са с добър резултат. Често тези капки се комбинират с противоалергични прапарати (ериус, ксизал, фортекал) и втечнители на носните секрети - геломиртол, геломиртол форте. Тази терапия профилактира хроничния ринит (хрема) да не премине в хроничен синузит. Лечението на хроничния синузит също включва прилагането на приготвени капки за нос, които съдържат коларгол, алергозан, ефедрин (адреналин). Преди прилагането им болният синус се третира с леко затоплено вързопче с морска сол - за 4-5 минути. Солта, която е богата на йод, улеснява втечняването на гъстия секрет и неговото елиминиране от болния синус. Цитираните по-горе препарати - противоалергични и втечнители, също се включват. Антибиотици се включват само при влошено общо състояние. Накрая терапията на синузита завършва с нагревки (електрофореза са калциев препарат, който действа противовъзпалително, противоалергично и подсушаващо.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM