Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЕКСТЕМПОРАЛЕН ТЕРАПЕВТИЧЕН ЦЕНТЪР

Аптеките, приготвящи лекарства, в национален мащаб се броят на пръсти. Много малко са лекарите, изписващи екстемпорални (приготвящи се) лекарствени форми. Болшинството от колегите фармацевти не са заинтересовани от изготвянето на такива форми. Това бе наложено от здравната реформа във фармацевтичния сектор. Но има сектори в терапията, които са безпомощни без наличието на екстемпорални лекарствени форми. На първо място това е дерматологията. Нито един готов специалитет не може да измести приготвящият се пилифортин като антисебореен, противопърхутен и стимулиращ растежа на косата лосион. И нещо много важно - пилифортинът се прилага и като профилактично лекарство, докато готовите лосиони са само терапевтично действащи. В подкрепа на това е търсенето на полифортина от нуждаещи се от почти цяла България. Ото-рино-ларингологията разполага с голям брой готови капки за нос. Но при хронична хрема (ринит), както и при синузит, те са без ефект. Това е доказано от практиката. Не случайно при цитираните по-горе диагнози (хронична хрема и синузит), приготвените капки с коларгол са незаменими, особено когато секретите са гъсти, вискозни, жълтеникаво оцветени. В този случай към среброто се добавят и противоалергични компоненти. Ефектът става поразителен. Пациентите са се убедили в това, ето защо приготвените капки за нос със сребро и противоалергични съставки са шлагера на сезона. Шлагер за физиотерапията целогодишно е електрофорезата с калциево съединение. Тази физиотерапия е индицирана при разтегнати мускулни влакна и сухожилия, като допълнителна терапия в лечението на остеопороза и счупвания и като довършителна работа в лечението на хроничната хрема и синузита. Интересът на физиотерапиите и спортните диспансери в страната към разтвора на калциевото съединение, който се приготвя, непрекъснато нараства. Това доказва, че този разтвор има изразен лечебен ефект при цитираните по-горе случаи. Много са готовите медикаменти с отхрачващ и втечняващ гъстия бронхиален секрет. Но нищо не може да замени приготвящите се експекторанти (отхрачващи сиропчета) в лечението на хроничния бронхит, съдържащи извлеци от корените на ружа. Това признават всички белодробни специалисти (пулмолози).
Не изписват експекторанти, защото много трудно може да се намери аптека в България, която да ги изготви. Макар и малко, но такива аптеки има. Много добър лечебен ефект се получава, когато експекторантите се комбинират с имуномодулатора ехинацея. И не на последно място са приготвящите се комбинирани болкоуспокояващи прахчета, съдържащи пирамидон и аналгин, които са и отлични температуропонижаващи лекарства, включително и при по-големи деца.
Това са сферите на медицината, в които екстемпоралните форми са без конкуренция в терапията.
Благодаря ви, уважаеми читатели, че вашият интерес към тези форми ме накара да напиша този материал и да създам може би единственият за България екстемпорален терапевтичен център. В него може да получите консултация за всяка една изготвяща се форма, както и самата форма. И така - екстемпоралният терапевтичен център за България съществува от 18 години. Пиша за него по-подробно сега, поради засиления интерес към центъра от пациенти от цяла България.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт

 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM