Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ИМПЕТИГО

Импетигото е кожна инфекция, проявяваща се най- често по откритите части на тялото - лице, ръце. От тази инфекция по-рядко страдат и закрити участъци. Заболяването се причинява от стрептококи. Проявява се с червени петна, по които има пъпчици, често сърбящи. Пъпките се пукат, отделят течност, чрез която обхващат нови здрави участъци. Когато червените петна се покрият с корички, тъмно кафяво оцветени, към стрептококовата инфекция допълнително се добавя и стафилококова. Водата създава условия за разпространение на импетигото. Ето защо кожни участъци с импетиго не трябва да се мият. Ако са на лицето - мъжете не трябва да се бръснат. Заболяването е често при децата. При тях задължително се следи бъбречната функция, тъй като импетигото в някои случаи при деца води до гломеролунефрит. (Импетигото) Заболяването е напълно лечимо.
Използват се медикаменти за външно приложение - антибиотичен спирт и правен мехлем. Антибиотичният спирт съдържа Салицил, Спирт и антибиотик, имащ отношение към стрептококи и стафилококи. Като такъв най-често се прилага Хлорнитромицин и по-рядко Макропен. Спиртът преди употреба се разклаща и се нанася чрез тампониране на болните участъци с марлен тампон. След засъхване болния участък се маже с приготвения мехлем. Последният съдържа Хлорнитромицин, Норсулфазол и Кортимицин. Норсулфазолът засилва антибактериалния ефект на Хлорнитормицина. Кортимицинът ограничава кожното възпаление. При наличие на гной към мехлема се включва чист Ихтиол. Комбинацията антибиотичен спирт-мехлем се прилага четири пъти в денонощие. За три, четири дена инфекцията напълно се ликвидира. Всички други готови медикаменти не дават стопроцентова ефективност. Това нещо е потвърдено от клиничната практика. Много рядко се налага вътрешно да се приложи антибиотик.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт

 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM