Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

КЪДЕ МОГА ДА БЪДА ПОЛЕЗЕН

(продължение от миналия брой)

Физиотерапевтичните процедури имат своето място в терапията на редица заболявания - дегенеративни ставни заболявания (шипове, артрозна болест), остеопороза, синузит, цикатрикси (ръбове, в резултат на хирургически шевове) и редица други. При дегенеративните ставни заболявания водещите симптоми са ограничената двигателна способност и болката. Те са израз на възпалението. Ето защо електрофореза с натриев салицилат и новокаин потискат цитираните симптоми. Използват се водни разтвори на споменатите субстанции в процент, обусловен от степента на изразеност на оплакванията.
При този вид заболявания топли процедури не се правят. Последните облекчават симптомите временно, но след известно време те отново се връщат с по-голяма сила. Твърдите цикатрикси, вследствие на големи хирургически интервенции, както и кожните отоци се повлияват благоприятно чрез електрофореза с воден разтвор на калиев йодит. При цикатриксите допълнително се включва и електрофореза с контратубекс или мадекасол. При алергия към йод и болна щитовидна жлеза калиевият йодит е противопоказен. Електрофорезата с калциево съединение има по-широко приложение. Тя се прилага за довършителна терапия в лечението на обострен хроничен синузит. Калциевият йон действа противовъзпалително, противоалергично и доочистващо от натрупания секрет в болния синус. Ето защо финала в лечението на обострения хроничен синузит винаги трябва да бъде нагревката с калциево съединение. Това не винаги се има предвид от специалистите по уши, нос и гърло.
В случаите на изразена остеопороза, освен вътрешното прилагане на костни уплътнители е удачна и електрофорезата на болните места с калций. Нагревката също съдейства за подобряване но костната плътност. За по-добро заздравяване на фрактури (счупвания) електрофорезата с калций също е наложителна. При намален мускулен тонус, нагревките с калций подобряват състоянието.
Интересуващите се могат да получат водния разтвор на калциевото съединение единствено от частна аптека "Узунови". Останалите разтвори могат да се направят във всички аптеки на страната, приготвящи лекарства.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт





 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 



НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"






ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM