Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НАПУКАНИ ПЕТИ

Това е състояние, актуално за пролетно-летния сезон. Кожата е груба, задебелена, наподобяваща кора. Често се получават дълбоки напуквания, които са силно болезнени. Описаните симптоми се локализират по петите или крайщата на стъпалото. Най-често гъбичните инфекции и смутеното оросяване са причини за цитираното състояние. Вечер краката се киснат във воден разтвор на сода за хляб (две супени лъжици сода на 3 л. вода). Омекналата груба кожа се изтъргва с пемза или парче керемидка. Внимава се да не се засегнат пукнатините (ако има такива). Ръбчетата на пукнатините се намазват с разреден разтвор на сребърен нитрат. Последният улеснява заздравяването.
Внимание - сребърният нитрат е отровен!
След това изтърганите участъци се намазват с тънък слой мехлем, съдържащ силицил, бензоена киселина, рициново масло в съответната мазилкова основа. Стъпалата се покриват с найлон и така се спи. Три-четири вечери мазане са достатъчни кожата да омекне и се възстанови. Профилактично напуканите участъци се намазват 1-2 пъти седмично с мехлем, съдържащ витамините "А" и "Е", рициново масло, перувиански балсам, поместени в охладителен крем.
Препоръчва се чорапите да бъдат памучни, а лятото по-често да се използват открити обувки или да се ходи бос. Комбинацията ланолин, маслинено масло, розова вода и деавит също дава много добър ефект при напукани пети.
Най-подходящият мехлем за напукани пети специализираната аптека "Узунови" ще предостави на всеки нуждаещ се.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM