Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СЛЪНЧЕВОТО ИЗГАРЯНЕ

Знойният слънчев пек е предпоставка за изгарянето. Зачервяване, поява на мехури, силна болезненост, понякога втрисане и повишаване на телесната температура са най-характерните симптоми. Първа помощ, когато не разполагаме с други средства, са сока на прясно откъсната краставица и каймака на киселото мляко. В никакъв случай мехурите не трябва да се пукат. Дефламолът е най-често използвания терапевтичен мехлем. Добро е терапевтичното въздействие на пантенол-шпрай. Незаменим е обаче лечебният ефект на приготвящ се мехлем, съдържащ хлороцид, анестезин, перувиански балсам, течен парафин, витамините А, Д и Е, ланолин и вазелин.
Хлороцидът е антибактериален агент с широк спектър на действие. Спира развитието на голям брой патогенни микроорганизми. Последните са условно болестни, при изгаряне стават болестни. Анестезинът силно обезболява и потиска евентуално появил се сърбеж. Перувианският балсам, заедно с витамините, спомага за изграждането на нова кожа. Ланолинът и вазелинът съдействат за проникването на цитираните субстанции в дълбочина на увредената кожа. Течният парафин е помощно средство. Мехлемът се нанася на тънък слой на увреденото място до попиване 1-2 пъти дневно. Няколко дена са достатъчни за пълното овладяване на изгарянето. Ефективен е при всички видове изгаряне, независимо от причината, която ги е породила. Съхранява се в хладилник. Има голям срок на годност. Всяка аптека, изготвяща лекарства може да направи споменатия мехлем.
Най-лесно изгаря неподготвената кожа. Практиката показва, че кожа третирана с мехлем, богат на омега киселини, или с какаово масло, никога не изгаря от ярките слънчеви лъчи. Получава се равномерен бронзов загар без признаци на изгаряне.

Иван Узунов,
терапевтичен дерматологичен консултант,
клиничен магистър-фармацевт
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM