Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НЕЩО НОВО ЗА ПСОРИАЗИСА

Не съм открил топлата вода - не смятам, че ще го излекувам. Който намери лекарство тази упорита дерматоза да не се появява повече - сигурно ще получи Нобелова награда. Лекувал съм много псориазно болни. Кортизоновите препарати, приемани вътрешно или локално, са ефективни, докато не се е изчерпал ефекта на кортизона. Изчерпа ли се, заболяването буква с още по-голяма сила. Има случаи, при които кортизоните и цитостатиците са неизбежни, но тези случаи са единични. Кортизоните външно се прилагат само в случаите на плаки, съчетани със силен сърбеж, и то за не по-дълъг период от 10 дена. Клобетазолът на фона на ланолин, вазелин, варова вода с добавяне на салицил и рициново масло много добре повлиява псориазни плаки, съчетани със сърбеж. След десетдневно лечение се минава на мазане с мехлем на охладителна основа, обогатен с витамините А, Д, Е и наситени мастни киселини (омега киселини). Вторият мехлем може да се прилага неограничено време. За него няма противопоказания. Той е в състояние да профилактира образуването на нови плаки. Не че последните не се образуват - образуват се, но по-рядко. Така, че мехлемът с омега киселини има терапевтично и профилактично действие. Той е новият момент в терапията на псориазиса според мене, клиничният фармацевт.
Когато се появят псориазните люспи, старият класически салицилов мехлем е неизбежен. След това отново се включва мехлема с омега киселините. Нов момент е и овладяването на болката при псориазисния артрит. Този мехлем съдържа обезболяващите анестезин, лидокаин, ментол и противовъзпалителните антипирин и индометацин. Болката добре се овладява.
И накрая не мога да не споделя с вас, псориазно болни, за един прецедент в 30-годишната ми практика. Детенце на година и половина с псориазис (?!), доказан от опитни национални специалисти. Цялото в плаки, добре че не го сърбят. Лошото, че тази възраст не дава възможност за никаква терапия, освен прилагането на зехтин и извлек от лайка. Надеждата е, че до пубертета може да се получи трайна ремисия (оздравяване). Мехлемът с омега киселини ще помогне, надявам се, да се ограничи заболяването на тази душица. Освен това - той е единствената терапевтична алтернатива на зехтина и лайката за тази възраст, без да има някакви противопоказания.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM