Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СЪРБЕЖЪТ ПРИ ВАРИЦЕЛАТА
И НЕГОВОТО ОВЛАДЯВАНЕ

Варицелата е инфекциозно заболяване. Причинява се от вирус, който причинява и небезизвестния херпес зостер. Инкубационният период е от 12 до 21 дена. Полученият след преболедуване имунитет е пожизнен. Обрив по цялото тяло, включително и по главата, е най характерния симптом. Много често обривът е съчетан със силен сърбеж. Разчесването на сърбящите места да се извършва не с нокти, а с притискането им с пръсти. Така се овладява чувството на сърбеж, без да се получават ранички от разчесване. Дори и да има ранички, белези никога не остават. Това е факт, който не се знае. Друг е въпроса, че макар и рядко - дадена раничка може да се инфектира. Тогава към противосърбежната пудра се включва антибактериален агент - сулфонамид или антибиотик. Понякога, при необходимост, се включват и двете заедно. Противосърбежната пудра се приготвя. Тя съдържа дерматол, цинков окис, талк и ментол. При деца под 4 години ментолът е противопоказен, защото може рефлекторно да подтисне дишането. За лечение и профилактика на бактериална инфекция се прибавя норсуфазол и(или) хлороцид.
Лечението на варицелата е симптоматично. Използват се температуропонижаващи средства - амидофен, парацетамол и неговите производни, ибупрофен. Вирусът дава кожна локализация на заболяването, но рядко може да доведе и до усложнения - отит, бронхопневмония, много рядко и менингит. При съмнение за усложнение инфекционистът назначава вътрешно вирустатикът зовиракс. При леко протичане на заболяването се препоръчва лека, но калорична храна и стоене на топло. Последното е необходимо, за да може обривът по-лесно да избие, с което се облекчава детоксикацията на организма. Заболяването е характерно за децата, но понякога могат да се разболеят и възрастни. Противосърбежната пудра превъзхожда ефекта на ментоловия спирт, който е противопоказен при деца под 4 години. Тази пудра се приготвя единствено в аптека "Узунови".

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM