Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

РЕЦЕПТА, НЕ ЗАГУБИЛА
СВОЕТО ТРАПЕВТИЧНО ЗНАЧЕНИЕ

Рецептата е известна като рецепта на покойната врачанска дерматоложка д-р Веса Георгиева. Прилагаше я с много добър ефект при всички видове кожни алергични заболявания. Съдържа флуцинар, ланолин, вазелин, варова вода, цинков окис. Флуцинарът е гликокортикоид с кожна насоченост. Притежава противоалергично, противосърбежно и неспецифично противовъзпалително действие. Има добра кожна проникваемост. Последната се засилва, когато е комбиниран с ланолин, вазелин и варова вода. Цинковият окис ограничава възпалението и засилва противовъзпалителното действие на флуцинара.
В случаите, когато
Кожните алергични дзаболявания са съчетани с бактериална инфекция, д-р Веса Георгиева добавяше и широкоспектърния химиотерапевтик хлороцид. Хлороцид включваше и без наличие на бактериална инфекция, но когато гореспоменатия мехлем трябваше да се прилага повече от една седмица. Кортикостероидът при по-продължително прилагане намалява имунната защита на кожата и създава предпоставки за вторична бактериална инфекция. В случаите на суха кожа се добавя към мехлема рициново масло. Когато има кожни напуквания - добавеният салицил ги ликвидира напълно. Епителизиращият ефект върху кожата се постига с добавка на витамините А, Д и Е. В случаи, когато сърбежът е много силен, аз като фармаколог добавях ментол. Понякога противосърбежният ефект засилвах с добавка на анестезин. Анестезин включвах и когато имаше изразена болка на възпаленото място.
Няколко години откакто д-р Георгиева я няма, но пациентите, убедили се в терапевтичния ефект на нейната рецепта, отново искат тя да бъде направена. Това ме накара да пиша подробно за тази рецепта. Д-р Георгиева беше един от стълбовете на врачанската дерматология. В нейна памет в следващите издания на вестника ще цитирам дерматологични рецепти на д-р Георгиева, доказали ефект при редица кожни заболявания. Всички рецепти на покойната врачанска дерматоложка могат да бъдат направени единствено в частна аптека "Узунови" в град Враца.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM