Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НАПУКАНИ РЪЦЕ И ХОДИЛА

Това често наблюдавано състояние се характеризира с груба, като гьон, кожа. При ръцете е локализирана в областта на дланите. Понякога кожата е толкова груба, че ограничава движението на дланите и се получават дълбоки пукнатини, които са силно болезнени. При краката грубата кожа е най-често в областта на петите. Често се получават напуквания, които правят движението болезнено. Съветвам пациентите с описаните оплаквания да киснат потърпевшите зони във воден разтвор на сода за хляб. Колкото кожата е по-груба, толкова кисненето да бъде по-дълго. Омекналата груба кожа се изтрива внимателно с пемза. Изтритите участъци се намазват с тънък слой от мехлема Уайдфийлд и се покриват с найлон за 1-2 часа. Тази процедура се прави няколко вечери подред. Грубата кожа пада и под нея остава нормална кожа. Последната се профилактира срещу ново вроговяване с охладителен мехлем, обогатен с омега киселини. Мехлемът Уайдфийлд и този с омега киселините се приготвят в аптека. Препоръчвам миенето на такива ръце и крака след излекуването им да става само с бебешки сапун и хубаво да се подсушават. Чорапите да бъдат обезателно памучни. Изкуствената материя алергизира и можа да провокира ново вроговяване. По-леките случаи на груба кожа могат да се повлияят с лоринден "А", разреден с охладителен мехлем. За същата цел може да се използва мехлем тридерм, разреден с охладителен такъв. Ръбчетата на дълбоките пукнатини се третират с воден разтвор на сребърен нитрат. Внимание !- последният е силна отрова, но води до бързо заздравяване на пукнатината.
Готов съм да откликна на хората с този болестен проблем както с подробна информация, така и със споменатите медикаменти.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM