Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

КОСОПАД

Причините за косопада са най-различните заболявания: диабет, анемия, фокални инфекции в областта на главата, хормонални смущения, пърхут, прекалената употреба на козметични средства, стресът, всекидневното миене.
Косопадът може да бъде тотален или сегментен (гнездовиден). В 80% от случаите гнездовидният косопад (косопас) е на стресогенна основа. При косопад винаги трябва да се докаже или отхвърли патология като причина за появяването му. При наследствена предразположеност алопецията може само да се ограничи и забави. При такъв вид косопад присаждането на коса е единствения ефективен метод на лечение. Много са препаратите, използвани за лечение на алопецията. Фирмите непрекъснато бълват лосиони и шампоани. Внимание заслужава медикамента фитовал, който е от растителен произход. Приготвящият се лосион пилифортин дава отлични резултати. При необходимост може да се комбинира с Алпикорт F. Последните лосиони се използват по точно определени схеми. Пилифортинът е с доказан ефект при пърхут и себореен дерматит. Той намалява и омазняването на косата. При акне дава също много добър ефект. При косопад се препоръчва миене на косата не по-често от 2-3 пъти седмично, с бебешки сапун (не шампоан). При алопеция да се избягват козметичните сапуни и шампоани. При косопад ресането на косата е задължително - то е една заздравяваща гимнастика за падащата коса. Удачно е и вътрешното приемане на поливитаминни препарати ревалид или пантогар. Не трябва да се подценява и хомеопатията.
Косопадът се наблюдава по-често пролет и есен. Напомням, че е нормално човек да губи до 100 косъма от косата си дневно.
При косопад боядисването на косата е абсолютна противопоказно.
Всичко за косопада може да научите и получите в частна аптека "Узунови".

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM