Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПОЧТЕНОСТ

Защо точно сега изплува в съзнанието ми? Ще отворя тълковния речник да си припомня точното съдържание на забравената, а може и не съществуваща за мнозина дума. Изглежда морално-етичните категории стават все по-малко познати. Това е валидно за демократизиращата се България. Забравени тенденциозно от мнозина и непознати за подрастващите. Най-страшното е, че младите няма от кого да се научат на тези морално-етични категории, които са основа на духовното възпитание. Всъщност, има ли възпитание у нас? Можем ли да говорим за духовно такова? В европейските страни възпитанието е масовост, простотията - изключение. При нас, за съжаление, е точно обратното. Променяме бита, но на духовността не обръщаме внимание -тялото да е добре, духовното - кучета го яли.
Но какво е духовността? В застаряващият ми мозък се е запечатил моментът, когато Хелмут Кол, като председател на немския Християн демократичен съюз подаде оставка и отказа полагащите му се места в Бундестага, защото партията не е масово подкрепена от народа. Типичен израз на почтеност в политиката в това безморално време. Или как бившия министър-председател на България Филип Димитров подаде оставка като депутат и беше изпратен от целия парламент с бурни ръкопляскания и ставане на крака - нещо необичайно за нашия парламент. (Какви са предпоставките за оставката - е друг въпрос! Важното е, че е намерена силата за тази оставка.) Или оставката на един председател на СДС - Враца, когато на минали местни избори синята организация не успя да вкара нито един съветник в местния парламент. Той намери морална сила да поеме отговорността за неуспеха на партията.
Наскоро в местния парламент един общински съветник подаде оставка - действие, необичайно досега за Враца. Несъгласие, вероятно, с определена партийна позиция по отношение на обществено значим проблем. Почтена постъпка, заслужаваща уважение. От такива хора има нужда националната и местна политика. Но, на тях, герои в един момент, се гледа като на недостойни… за партията. Недостойни за партията, но почтени и достойни за българското общество.
Ще се намерят ли такива - почтени и достойни личности, които да влязат в местните парламенти? Дано! Дай Боже! Да се надяваме това да стане и във Враца.

Иван УЗУНОВ,
бивш общински съветник 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM