Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

В ПОМОЩ НА СТРАДАЩИТЕ
ОТ ПЪРХУТ

Пърхутът е една от клиничните изяви на себорейния дерматит. Скалпът се омазнява. Падат "снежинки" от косата. Понякога са толкова обилни, че наподобяват сняг. Появяват се сърбящи пъпки по скалпа. Когато пъпките са с гнойни връхчета, са болезнени.
Пърхутът е по-интензивен през пролетта и есента. Понякога е и целогодишен. Много са препаратите, използвани за неговото лечение - произведения са на различни фармацевтични фирми. Характерно е, че когато се спре тяхното използване, пърхутът отново се възобновява. Ще цитирам една тройна комбинация, която е показала оптимален резултат в лечението на пърхута, освен това се прилага и с профилактична насоченост. Тя включва приготвящият се лосион пилифортин, противогъбичния нистатин и шампоана за коса климбазол.
За пилифортина подробно писах в предишните броеве на електронния вестник. Ще цитирам само, че при пърхут салицилът и бензоената киселина трябва да бъдат в по-висока концентрация. При сърбеж вместо хлороцид се включва кортизонова компонента (преднизолон или дехидрокортизон). Лосионът се нанася чрез фрикции с марлен тампон. Миенето на косата с климбазола се прави два пъти седмично.
При по-лека форма на пърхут се прилага шампоана новофан К. Последният стимулира и растежа на косата. Измитата коса с един от двата шампоана се третира с нистатина. Три или четири таблети се счукват, разбъркват се с 1 литър вода и измитата коса се облива, като очите се затварят.
При пърхут по веждите, брадата и гърдите се оставя течността до попадне на цитираните участъци. Изливането се извършва бавно за няколко минути, като после косата се изтрива, без да се изплаква. Пациентите са доволни от тази тройна комбинция и често се възползват от нея. По време на лечението не се използват никакви други готови противопърхутни препарати. Профилактиката се извършва по точно определена схема, която е строго индивидуална, според състоянието на лекуващия се пациент.
Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM