Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СЪРБЕЖЪТ
И ПОВЛИЯВАНЕТО МУ

Сърбежът е много неприятен симптом, обикновено съпътства кожните заболявания. Предизвиква се от най-различни причини - алергии, контактни дерматити, ухапвания от инсекти, гъбични страдания. Често е израз при заболяване на вътрешни органи - черен дроб, жлъчка, черва, бъбреци. В тези случаи обикновено е упорит и трудно повлияващ се от лечение. Терапевтична мярка при сърбеж е прилагането на кортикостероидни мехлеми, а при по-тежки случаи вътрешно се включват кортизони по схема и антихистамини (противоалергични) лекарства. Инжекционно кортикостероиди се употребяват в най-тежките случаи. Външно кортизоновите пасти не трябва да се прилагат продължително време, защото намаляват имунната защита на кожата, която става уязвима на бактериални инфекции.. Освен това кожата изтънява и кръвоносните съдове в нея ясно изпъкват - това е особено подчертано в областта на кожата на лицето при продължителното й третиране с кортизонови пасти. Не винаги за този ефект на кортизоновите мехлеми пациентите са предупредени от лекуващите ги лекари.
Сърбежът може да бъде повлиян в много от случаите и без кортизонови пасти. Воден разтвор на сол и оцет повлиява макар и за кратко сърбежа. Малцина знаят, че обезболяващият спирт има и противосърбежен ефект. Корекция в дозите на някои от съставките му засилва много противосърбежния ефект. Това е доказано при обезболяващ спирт „Узунови“ и потвърдено от пациентите. Противовъзпалителният и болкоуспокояващ мехлем „Узунови“ има много добър противосърбежен ефект. Потиска сърбежа и бялата миксура, особено когато към нея е прибавен и ментол. При деца под 4 години ментолът е противопоказен.
Комбинацията на лидокаин, анестезин и ментол е с отлични противосърбежни свойства. Така че кортикостероидните мехлеми по отношение на сърбежа имат редица алтернативи, стига те да се познават от специалистите. Преди всичко причината, довела до сърбежа трябва да се знае, за да може той да бъде напълно повлиян.
Всичко за сърбежа като симптом може да научите, а и да го повлияете ефективно с медикаментите от частна аптека „Узунови“.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM