Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СЛЪНЧЕВОТО ИЗГАРЯНЕ

Лятото благоприятства възникването на слънчевото изгаряне. Зачервена, болезнена кожа, поява на мехури, понякога повишаване на телесната температура, съчетано с разтрисане са най-характерните клинични симптоми.
Сокът от прясна краставица или каймакът на киселото мляко се прилагат тогава, когато нямаме друго подходящо лекарство. Дефламолът е класическото средство при всички видове изгаряния, включително и слънчевото. Дермазинът също се прилага. Йодосептът не винаги се отразява благоприятно, независимо, че една от неговите индикации е изгарянето по принцип.
Ще цитирам един приготвящ се мехлем, който е сто процента ефективен при слънчево изгаряне. Той съдържа хлороцид, анестезин, течен парафин, витамините „А“, „Д“ и „Е“, перувиански балсам и съответнана мазилкова основа. Хлороцидът действа антибактериално. Анестезинът силно обезболява. Парафинът, витамините и балсамът стимулират образуването на нова кожа. Мехлемът може да се прилага и на деца. Съхранява се в хладилник. Всяка една аптека, приготвяща лекарства, може да го изготви.
По-лесно е да се профилактира слънчевото изгаряне, отколкото да се появи и след това да го лекуваме. За профилактиката има много готови кремове и лосиони. Аз ще цитирам две неща, които са с доказана профилактична насоченост. Какаовото масло е първото, което води до появата на равномерно бронзов отенък, без изгаряне на кожата. Още по-добър е профилактичният ефект на охладителния мехлем обогатен с витамини и с омега-3 киселини. Терапевтичният и профилактичен мехлеми можете да получите от частна аптека „Узунови“

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM