Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВЕЛИКИЯТ ПОСТ

По време на пост е най-подходящо да се направи опит за редуциране на теглото. Ограничават се тестените изделия, сладкишите се свеждат до минимум. Основният принцип е по-малко калории да влизат, а два пъти повече да изгарят в организма. Основното тук е активният двигателен режим. Намаляването на теглото води до редуциране на кръвното налягане, нормализира се и сърдечната дейност. На организма става по-леко - движението се улеснява, мисълта се изостря. Положително се повлиява и холестерина. Нормализират се обменните процеси.
По време на пост месо не се яде. На Благовещение и Цветница (Връбница) се разрешава риба. Препоръчва се тлъста риба - скумрия. Тлъстата риба повишава добрия холестерин, а понижава лошия. Добър е този холестерин, който е в състояние да неутрализира лошия. Последният е отговорен за съдовите инциденти в сърцето, мозъка и бъбреците. По време на пост се препоръчва неограничени количества плодове, зеленчуци, варива (грах, боб, леща) картофи, солети, обикновени бисквити. Готвенето се извършва с растителна мазнина. Алкохол се забранява, с изключение на 1-2 чаши червено вино при повод. Великият пост е доста продължителен - 40 дневен. Само напълно здравите хора могат да си позволят да постят през целия период и то след предварителна консултация с личния лекар. Хронично болните могат да постят само ако лекарят им разреши и то за кратък период от време. Забранява се постенето за малки деца, бременни, кърмещи жени и тежко болни.
Постът е не само терапевтична необходимост. По време на пост човек осмисля себе си - прави равносметка на деянията и поведението си. Постът е безсмислен, ако не вършим добри дела и не мислим позитивно. Постенето укрепва християнските добродетели, ако, разбира се, ги притежаваме. Постът е катарзис за душата и психиката. Всеки човек поне един път в живота си трябва да пости, макар и да не е християнин. Постът е нещо велико за организма и душата.

Иван УЗУНОВ


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM