Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

УХАПВАНИЯ ОТ ХВЪРЧАЩИ
И ПЪЛЗЯЩИ НАСЕКОМИ

Към тях спадат пчели, оси, стършели, комари, бълхи, въшки, кърлежи и редица други. Пролетно-летният сезон благоприятства увеличаването на тези ухапвания. По-опасни са ухапванията от пчели, оси и стършели. Те са опасни за алергичните пациенти, особено когато в т.нар. „шикогенни зони“ - врата и главата. Езикът надабелява, устните се обръщат, дишането се затруднява, появява се дрезгава кашлица. Изсмукването на няколко кортизонови таблети и задържането на течността на 1-2 ампули адреналин в устата запазва проходимостта на горните дихателни пътища и облекчава затрудненото дишане. Хубаво е такива пациенти да са обучени за венозно поставяне на кортизонова инжекция, в краен случай и за нейното мускулно поставяне. Ухапаното място се намазва с амоняк, след изваждането на жилото. Два-три дена се прилагат вътрешно противоалергични лекарства и кортизонови пасти за външно приложение.
Сериозни могат да се окажат и ухапванията от кърлежите. Тези ухапвания не се усещат от пациента. Кърлежите се откриват случайно. Ето защо след пребиваване в тревисти места, човек щателно трябва да прегледа тялото си за кърлежи. Последните се виждат като малки черни точки, впити в дълбочина на кожата. В никакъв случай потърпевшият не трябва да прави опит сам да изважда кърлежа. Това извършва само хирург. Мястото, където се намира кърлежа, не трябва да се намазва нито с мазнина или йод. Задушавайки се, кърлежът отделя обилно слюнка, в която се съдържат микроорганизмите, ако е заразен. При ухапване от кърлеж задължително се поставя инжекция против тетанус (ТАП). Следи се около мястото на ухапването да не се получи червен ореол. Тогава се взима кръв за изследване за наличие на причинители на лаймска болест и кърлежов енцефалит. Незабавно след вземането на кръвта, пациентът започва терапия с широкоспектърни антибиотици, тъй като кръвните проби стават след дълго време.
Ухапванията от бълхи, въшки и комари са по-малко опасни, но за сметка на тове много силно сърбящи. Използват се редица кортизонови пасти за външно приложение. Едно класическо средство за овладяване на сърбежа е бялата микстура. Хубавото е, че тя може да се прилага както при скърмачета и малки деца, така и при възрастни. При възрастните задължително в микстурата се включва ментол, а при много силен сърбеж и анестезин, както и антибиотик, ако има съмнение за бактериална инфекция. Репелентите са класическите превантивнисредства срещу този вид ухапвания. Витамин „В1“ е профилактиката срещу ухапванията от комари. Това било установено от шведските рибари. По-подробно за всички видове ухапвания, както и медикаментите за тяхното овладяване може да получите в частна аптека „Узунови“.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM