Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЗАБРАВЕН, НО НЕ ИЗЧЕРПАЛ
ТЕРАПЕВТИЧНОТО СИ ЗНАЧЕНИЕ

Трипафлавинът (флавакридинът) е багрило с антибактериално действие. Унищожава стрептотоки, стафилококи и дифтерийните бактерии. Не дразни тъканите и не потиска фагоцитозата. По-добре повлиява стрептококите, отколкото стафилококите. Затова навремето се използвал инжекционно за лечение на стрептококов сепсис. Прилагал се е също за лечение на менингит, ендокардит, червен вятър, възпаление на жлъчни и пикочни пътища (от колибактерии). 0.1 % разтвор на трипафлавин във физиологичен разтвор е бил използван за промиване на инфектирани рани и язви, абцеси и флегмони (множествени циреи). 0.2 % разтвор на трипафлавин се е прилагал за промиване на пикочния мехур и лигенчето. Засега това багрило се ползва рядко за външно приложение в оториноларингологията и стоматологията. Добър ефект показва при хроничони бактериални ринити (хреми) и синузити. Приготвя се разтвор с определен процент според възрастта и степента на развитие на болестния процес. С тампон за уши се мажат вътреносните ходове 1-2 пъти дневно. Преди това носа хубаво се изчиства от секрети. Може да се накапва в носа като носни капки. Разтворът с определения процент се прилага при гнойни ангини, като гнойните тапички само се тампонират, без да се премахват. Същият разтвор се прилага и при обострени хронични ангини. С него се мажат фаринкса (гълтача), сливиците и дъгите между сливиците и гълтача. Мазането се извършва сутрин и вечер, като половин час след него не се пие вода, за да не се отмие лекарството. Водният разтвор на трипафлавина има изразен облекчаващ ефект при изострен хроничен фарингит (чувство на заседналост в гърлото, придружено с дразнене и кашлица). Неговото прилагане често елиминира необходимостта от включването на антибиотици. При малки деца, които не дават да им се маже гърлото, се мажат само носните ходове, разтворът се и накапва и по такъв начин се повлиява и гърлото.
В стоматологията възпалените джобчета по венците се мажат с разтвор на трипафлавин или с гранофурин. Трипафлавинът е основна действаща лечебна компонента на гранофурина. Лечебният ефект на трипафлавина при възпаление в устната кухина се засилва, когато се комбинира с имуномодулатора есберитокс. Интересуващите се могат да получат още по-подробна информация, както и самия разтвор на трипафлавина в частна аптека „Узунови“.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM