Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СИНУИТ (СИНУЗИТ)

Възпалението на кухините около носа и над веждите се нарича синузит. Лигавицата е оточна, събират се секрети, появяват се болка и тяжест в болното място. Болката и тежестта се засилват при промяна положението на главата, особено при навеждане. Често секретите трудно се отделят, което влошава протичането на заболяването. Лечението включва улесняване отделянето на натрупаните секрети. Ако това не стане се прави пункция, с което се осигурява евакуиране на секретите. Последното може да стане по хирургически път. Застоялите секрети инфектират синусите, което налага включването на антибиотик. Прилага се зинит, родожил, клацид или далацин. Втечняването на секретите осигурява препарата геломиртол респективно геломиртол форте. Локално на възпалените синуси се поставят торбички с морска сол, загрята до температурата на тялото - 36 градуса по Целзии. Йодът от солта улеснява втечняването на гъстите, вискозни секрети и спомага за по-лесното им отделяне. Много ефикасни са приготвените капки, съдържащи алергозан, ефедрин и коларгол. Удачно е последните да се поставят с тампони в носа. Последните престояват няколко минути. Ефектът на капките се засилва когато те се комбинират с противоалергични препарати, приети вътрешно - аериус, ксизал или лоратадин (лорано). Предпочита се ксизалът, тъй като действа най-слабо отпускащо и намаляващо концентрацията на вниманието. След овладяване на острата фаза на заболяването, лечението продължава с физиотерапевтични процедури с калциев хлорид.
Синузитът е сериозно заболяване. Острият се лекува напълно. Лечението на хроничния цели установяването на пълноценна и продължителна ремисия. Много рядко хроничният синуит може да доведе менингоенцефалит.
Всичко за лечението на доказан синузит може да научите и получите в частна аптека "Узунови".

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт

 


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM