Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

В ПОМОЩ НА БОЛНИТЕ
ОТ ВАРИЦЕЛА

Варицелата е вид шарка. Предизвиква се от вирус. Същиат вирус, когато засегне периферен нерв, предизвиква заболяване, известно като херпес зостер. За това заболяване ще пиша по-нататък.
Вирусът на варицелата има афинитет към кожата на пациента. Появява се обрив, който обхваща цялото тяло, включително и по окосмената част на главата. Пъпките са много дребни, но съпроводени със силен сърбеж. Трайни белези в резултат на варицелата не остават. Това не се знае от болните и те се притесняват без да имат основание. Сърбежът се подтиска със сулфатиацолова пудра, обогатена с ментол. Пудренето се извършва като с напоен тампон с пудрата пъпките се притискат. Така се избягват разчесванията с нокти, които често водят до инфектиране на кожата (нагноявания). Сулфатиацоловата пудра не винаги се оказва достатъчно ефективна. Не така стои въпросът с пудрата, която съдържа цинков окис, талк, дерматол, ментол и хлорнитромицин. Цинковият окис ограничава възпалението. Талкът подсушава раздразнената кожа. Дерматолът също има изразено противовъзпалително действие. Ментолът овладява сърбежа, а хлорнитромицинът профилактира евентуална бактериална инфекция. Втората пудра е стопроцентно ефективна и е подходяща както за деца, така и за възрастни. Тя е новият момент в терапията на сърбежа при варицелата. Лечението на варицелата е симптоматично. Използват се температуропонижаващи средства, когато температурата е над 38 градуса С. Антибиотици не се използват. При по-тежки форми се включва антивирусния препарат зовиракс в доза 5 мг на кг телесна маса за 3 до 5 дни венозно. Възможни усложнения се появата на отити, бронхопневмонии, рядко менингити. Източник на инфекцията е болния човек от варицела или херпес зостер. Инкубационният период е от 11 до 23 дни. Заразителността трае до появата на корички на мястото на пъпките. Възприемчивостта е всеобща. След проболедуване остава траен имунитет. Болните се изолират по домовете до преминаване на острите явления. Контактните лица от предучилищна възраст се наблюдават 21 дена.
Варицелата е по-честа през пролетта.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магисътр-фармацевт


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM