Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ОЩЕ НЕЩО ЗА СИНУЗИТА

Писали сме много за синузита. Въпреки това ще припомня някои моменти, които пациентът трява да има предвид.
Острият синузит (рядко срещащ се) трябва да бъде напълно ликвидиран. В противен случай той хронифицира и трудно се подава на лечение. При често повтарящ се хроничен синузит задължително се прави консултация със стоматолог. Корените на горните зъби опират в синусите около носа (максиларните). Процеси в тези корени винаги могат да обострят един хроничен максиларен синузит. Антибиотик при синозит се назначава само при влошено общо състояние на организма, съпроводено със задръжка на гнойни секрети, които не напускат болния синус. В този случай е възможно извършването на пункция или операция. Това може да прецени единствено опитен оториноларинголог. При синузити на алергична основа антибиотиците са безпомощни. При тях ефективни се оказват противоалергичните препарати с удължено действие.
Не винаги при лечение на синузит от общопрактикуващ лекар се предписва втечнителя на гъстите вискозни секрети -геломиртол. Това усложнява състоянието, забавя елиминирането на секрета от болния синус. Забавянето пък може да доведе до необходимост от пункция.
Готовите капки при хроничен синузит нямат ефект. Това е потвърдено от практиката и от оториноларинголозите. Особено опасно при хроничен алергичен синузит е прилагането на ксилометазолин (олинт). В миналия брой на електронното издание на вестника се аргументирах защо това е така.
При хроничен бактериален синузит незаменим е терапевтичния ефект на приготвените капки, съдържащи коларгол, противоалергични и съдосвиващи компоненти. При хроничния алергичен синузит добър ефект дават приготвяните капки, съдържащи кортизон и противоалергична компонента. Нов момент в лечението са нагревките с калциево съединение. Калцият действа противовъзпалително и противооточно на възпалената лигавица. Спомага за доочистване на възпаления синус от остатъци от секрети. Единици са специалистите, които насочват пациенти със синузит към йонофореза (нагревка) с калциево съединение. И не на последно място – калцият има и противоалергично действие.
Готов съм с всеки интересуващ се пациент да коментирам по-подробно терапията на синузита.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM