Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЕКСТЕМПОРАЛЕН ТЕРАПЕВТИЧЕН ЦЕНТЪР

Малко са аптеките, изготвящи лекарствени средства. Във Враца те са четири. Лекарствените форми, изготвящи се по рецепта, не са загубили своето терапевтично значение. Това са форми, запазили и доказали своята терапевтична значимост. Нещо, което е доказало себе си в практиката не се заличава, а се дообогатява с нови лекарства - това е основен фармакологичен принцип, който може би е забравен.
Не само дерматологията използва помощта на приготвящи се лекарства (екстемпорални). Без екстемпорални лекарствени форми дерматологията е безпомощна- това е констатация на световни дерматолози. Дерматологична рецепта, без приготвяща се лекарствена форма, е редко ефективна. Ще си позволя да цитирам един приготвящ се мехлем , съдържащ флуцинар, цинков окис, ланолин, вазелин и варова вода, доказал терапевтичен ефект при не една и две дерматози. Този мехлем е популярен в практиката като мехлем на покойната дерматоложка д-р Веса Георгиева. Заради неговата ефективност тя бе търсена от пациенти и от други градове на България. Специалистите по уши, нос и гърло предписват приготвящи се капки за нос, най-често на коларголова основа. При кърмачетата по-ефективни са приготвящите се капки, съдържащи адреналин и физиологичен разтвор. При гъсти, трудно отделящи се секрети, последните се втечняват с приготвящи се капки, съдържащи трите натрия (бензоат, бикарбонат и хлорид). При хроничен, алергичен ринит ефективен се оказва мехлем, съдържащ кортизон, алергозан, адреналин в съответната мазилкова основа. Този мехлем е популярен като мехлем на проф. Кехайов – известен оториноларинголог. При деца с трета сливица доц. Улевинов към капките с трите натрия, според случая включва алергозан, адреналин, а при необходимост и гентамицин. Ефективни при хроничен ларингит са приготвящите се капки за инхалация, съдържащи гоменол, еукалиптол, ментол, алергозан и адреналин в съответното количество спирт. Тези капки са особено ефективни и при т.н. „певчески възли“, характерни за професиите певци и учители. Силно лечебни, като откашлечни средства, са приготвящите се сиропи на базата на извлеци от ружа и иглика. Допълнителните компоненти към тях се обуславят от индивидуалните особености на пациентите. Нито един готов противокашличен сироп не може да конкурира приготвящия се по терапевтични качества. Това е факт, потвърден от белодробните специалисти.
Физиотерапията, без разтвори с противовъзпалителни и болкоуспокояващи качества, е непълноценна. Особена терапевтична значимост има разтворът на калциевия хлорид, като средство, прилагащо се с физиотерапевтична насоченост в съответен процент за доизлекуване на синузит, при разтегнати мускулни влакна и сухожилия, при остеопороза и счупвания (за по-бързо зарастване). Много интернисти предписват комбинирани болкоуспокояващи и противовъзпалителни прахчета, съдържащи аналгин, пирамидон, фенацетин, които все още имат терапевтично значение, независимо от новите нестероидни противовъзпалителни средства. Напомням, че липсващите от фармацевтичния пазар аналгин-хинин, пиранал, анапирин и особено актуалния за този грипен сезон сироп цилотропин се приготвят. Накрая ще спомена успокояващия нервната система, приготвящ се сироп еунервина и успокояващите сърдечната невроза капки на покойния народен лечител Димков.
Цитирах сферите, където приготвящите се лекарствени форми са особено ефективни. Ето защо реших да открия терапевтичен екстемпорален център, където всеки нуждаещ се пациент може да получи всяка една приготвяща се лекарствена форма.

Иван УЗУНОВ
социален клиничен
магистър-фармацевт


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM