Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СЪРДЕЧНА НЕВРОЗА

Това е заболяване, при което сърцето страда без да е органично болно. Болният чувства сърцето си как работи (т.н. „палпитации“). Често сърдечната дейност е ускорена. Понякога има силно изразени прескачания, които страдащият чувства като прехлупвания в гърдите. Чувството, че сърцето всеки момент може да спре, влудява страдащият. Появява се задух, често и световъртеж. Чести са и бодежите в сърдечната област. Някои оприличават тези бодежи като болка, която по правило е продължителна. Болката не се повлиява от нитропрепарати, а от валидол. Всички сърдечни изследвания доказват, че сърцето е здраво и няма основания за безпокойство. Обикновено болният не вярва на тази констатация и започва да обикаля кардиолозите. Как може да е здрав, като страда. Най-важното е да се спечели доверието на такъв пациент, да се убеди, че лекарят му съчувства в страданието и може да му помогне. От голямо значение са психотерапевтичните качества на лекуващия кардиолог.
При сърдечна невроза не назначават лекарствени средства. Най-много може да се включат успокояващи средства за кратко време. Приготвящият се сироп унервина оказва добър ефект. Прилага се по схема, или в случаите на необходимост, според състоянието. Навремето сърдечната невроза изключително добре се повлияваше от капките кардиовален. Те отсъстват от фармацевтичния пазар. Не могат да се направят, поради липса на субстанции. Практиката показва, че тяхната липса напълно се компенсира от капките на покойния народен лечител Петър Димков. Тези капки съдържат настойки от валериана и глог, ментово масло, камфора и розова вода. Накапват се на бучка захар, която се смуче под езика като валидол. Могат да се пият с вода преди храна. Най-добър е ефектът им, когато се инхалират (вдишват се парите им). Дълбокото поемане на въздух през носа, задържането му за десетина секунди в белия дроб и издишването му през носа (т.н. дихателна гимнастика) овладява симптоматиката. Добър ефект има и поставянето на изстискана кърпа, предварително намокрена със студена вода, на сърдечната област. Вечер, същата тази кърпа се използва за обтриване на тялото до зачервяване (т.н. фрикции). Комбинацията - капки на Димков с дихателна гимнастика и фрикции – е особено сполучлива за лечението и профилактирането на сърдечната невроза.
Всеки интересуващ се от проблема „сърдечна невроза“ може да получи по-подробна информация, както и капките на народния лечител Димков, в частна аптека „Узунови“.

Иван УЗУНОВ
социален клиничен
магистър-фармацевт


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM