Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЩЕ ПЛАМНЕ ЛИ
ВРАЧАНСКИЯ ДУХОВЕН ОГЪН?

Не знам защо се замислих за хората, които създаваха духовния облик на Враца. Те не са един или двама. Много от тях вече не са между живите. Работеха така, че Враца беше духовен център на Северозапада. Скоро един съгражданин запита: „Помниш ли какъв живот кипеше в някогашното КДК“. И сега има КДК. И сега организират изложби и литературни четения. И сега Врачанската симфониета провежда концерти. Посещават се и театралните постановки. Ежегоден е Фестивалът на малките театрални форми. Има духовен живот. Но някак... неуважен и протоколен. Няма ги топлината и задушевността... Те бяха в друго време, при други условия, но се помнят. Оставили са трайни следи в духовността на Враца. Тези следи са оформили величието на града ни. Въпросът не се свежда само до пари. Липсва малкото пламъче, което да запали творческия огън в родния град. За това не са нужни пари. Това пламъче все още тлее, но в душите на малцина. Лошото е, че тези малцина са за- бравени или тенденциозно изолирани – градили са духовност в друго време. Културата е култура, независимо кой я създава. Духовно богатият създава качествен продукт, такъв, че винаги да се помни. Оставя трайни следи. И тези следи са реалност, белязали участието на Враца в изграждането на националната култура.
Един мой приятел - духовна енциклопедия, за съжаление вече покойник, споделяше, че се е грижил всеки културен деятел да има нормален битов живот, за да може да твори. Така ли е и сега? Интересува ли се някой как живеят носителите на духовното?!
Ще кажа само, че на културата вече се гледа като на политика. Пропуснахме да отбележим рожденния ден – юбилей на родоначалника на българската скулптура в родния му град. Само един местен вестник уважи рожденния ден на първата в България жена-диригент, съгражданката ни Радосвета Бояджиева. За съжаление наши културни деятели започнаха да изнасят култура в други градове около Враца, където бяха високо оценени. Оценени там, но не и в града, в който са живели и творили.
Иначе - имаме обществен съвет за култура. Но не мога да разбера каква функция изпълнява. Може би... съществува само на хартия. Ето защо каня всички, все още запазили малкото духовно пламъче в себе си, да се обединим, да обединим пламъчетата, за да възобновим духовния огън на Враца. Родният град заслужава това.

Иван УЗУНОВ


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM