Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПРОЛЕТТА И НЯКОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

През пролетта някои заболявания се обострят. На първо място това са алергиите. Те могат да имат най-различна локализация. Най-често потърпевши са кожата, носа, дихателните пътища и очите. Кожните алергии се провокират най-вече от контакти с нови дрехи или нови козметични препарати. Пациентите с този тип алергия е препоръчително да носят памучни дрехи, да избягват новите, особено от изкуствен произход, да не сменят козметичните средства (новата козметика може да се окаже провокатор на алергия), да се мият само с бебешки сапун.
Сега е времето на профилактирането на носните и белодробните алергични възпаления. То се прави с цел да се намали реактивността на горните и долните дихателни пътища. И когато започне цъфтежа на растенията, алергичните оплаквания от носа, очите и белите дробове да не бъдат така драматични. Профилактиката се осъществява чрез медикамента кетотифен (задитен) по точно определена схема.
Пролетта е и сезон на язвите и гастритите, които обикновено се изострят. В такива случаи улкопродът (омепразолът) е задължителен. След овладяване на състоянието се минава на поддържащо лечение с фамотидин (квамател). Профилактиката с последния е желателна, независимо, че липсват стомашни оплаквания. Така се профилактират необострените язва и гастрит. Пролетта обостря и някои компенсирани депресии и може да провокира нови. Наличието на подтиснатост, раздразнителност, безсъние и главоболие, които са по-продължителни, изисква консултация с невролог или психиатър. Нека не се отдават цитираните симптоми на пролетната умора, а да се изясни техният произход. Някои анемии също се изострят пролетно време. Компетентната намеса на хематолог в такъв случай е наложителна.
Терапевтична консултация, на всеки нудаещ се пациент, консултантско бюро "Узунови" дава безплатно.

 

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM