Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

 

В ПОМОЩ НА БОЛНИТЕ
ОТ МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА

 

Множествената склероза (МС) е едегенеративно заболяване на двигателния неврон. Боледуват предимно хората в трудоспособна възраст - между 20 и 40 години. Сред болните преобладават жените. Европа, Америка и Австралия са по-засегнати. Азия и Африка са по-пощадени. Клиничната картина е изключително разнообразна. Почти няма двама пациенти с една и съща клиника. Едно обединява всички - плаките в главен и гръбначен мозък. Независимо от формата и стадия на заболяването, пациентите е задължително да спазват някои препоръки:
1. Да се пазят от вирусни инфекции. Последните могат да влошат заболяването.
2. Да правят сутрин дихателна гимнастика. Чрез нея се тонизира дихателната мускулатура. Подобрява се дишането. Засилва се очистителната функция на белия дроб. Улеснява се изхвърлянето на натрупаните в него секрети. Дихателната гимнастика е задължителна за болните на едно място. Бавното поемане на въздух през носа задържането му в белия дроб и бавното издишване отново през него е същността на тази гимнастика. Гимнастиката е препоръчителна за всички болни с ограничена двигателна активност.
3. Поне два пъти годишно болните от МС да правят профилактика на пикочните си пътища с пикочни дезинфектанти. Тази необходимост се поражда от факта, че невинаги пикочният мехур напълно се изпразва. Задържа се урина, в която се развиват микроорганизми. Постоянните микроорганизми влошават отделителната функция на бъбреците. Това е по-често при неподвижно болните. Всички болни от МС е задължително да пият литър до 1,5 литра вода на ден. Да редуват минерална с чешмяна вода. В топло време изпитата вода да бъде по 2 литра дневно. Задължително е краката на болните от МС да бъдат винаги на топло.
4. Активна двигателна дейност на мускулните групи, запазили възможността за движение. Това е особено важно за неподвижно болните. Дори и един пръст да е в състояние да се движи, трябва да прави това. Движение да има дори и при болка. При наличие на такава се използват отпускатели на мускулните спазми - баклофен, мидокалм, миоластан. Чрез движението се забавя прогресирането на мускулната атрофия. Масажът на схванатите мускули е полезна гимнастика и своего рода движение.
5. Чести са гъбичните инфекции на ноктите на долните крайници, особено при трудно подвижните пациенти. Тези гъбички трябва упорито да се лекуват. Не трябва да им се позволява да се разпространяват по краката.
6.Запекът е чест при тези болни. Необходимо е да се използват физиологични методи за неговото овладяване - масажи по хода на дебелото черво, клякане и ставане, пиене на гладно на натурален портокалов сок, консумация на конфитюр от рози (добър слабителен ефект). При липса на ефект от цитираните прийоми се включват слабителни средства и то за кратко време. Слабителните лекарства се редуват, за да не се получи привикване.
Болните от МС трябва да знаят тези препоръки. Едва ли някой е обърнал внимание на толкова важните за тях неща!

Врачанско сдружение на болните от Множествена склероза
Седалище: Враца, ул. "Христанчо Матов"№8, тел: 62 05 49
Председател и написал изложението:
Иван УЗУНОВ,
клиничен магистър-фармацевт

 


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM